Primăria Sectorului 4 a început evaluarea ofertelor pentru lucrările la planşeul Unirii/ Câștigătorul ar putea fi ales spre finele anului

Piata Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunțat, vineri, că a început procedura de evaluare a ofertelor pentru lucrările la planşeul Unirii, iar spre sfârşitul anului ar putea fi desemnat un câştigător, scrie Agerpres.

“Am intrat în procedura de evaluare a ofertelor, astfel încât, dacă toate lucrurile sunt în regulă, aşteptarea noastră este ca, spre sfârşitul anului, să putem avea desemnat un câştigător. A doua etapă este aceea de a da ordinul de începere, care constă in realizarea proiectului tehnic. (…) După proiectul tehnic, putem da startul lucrărilor”, a explicat Băluţă, într-o declaraţie de presă cu prilejul redeschiderii Pieţei Norilor.

Până acum câteva zile, doar constructorul român Erbașu depusese singura ofertă la mega-licitația Primăriei sectorului 4 pentru consolidarea planșeului peste Dâmbovița, structura din beton care susține o parte din Piața Unirii, în Centrul Capitalei.

În aprilie 2023, Primăria Sectorului 4 din București, condusă de edilul Daniel Băluță, a scos la licitație un contract cu o valoare maximală de 840 milioane lei pentru lucrări de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii, care, potrivit unei expertize făcute de S4, este foarte vechi – 80 de ani și în pericol de prăbușire. Peste planșeu trece pasajul rutier, iar sub planșeu este situată stația de metrou, una dintre cele mai mari și aglomerate din București, după cum Economedia a explicat aici.

„Ținând cont de faptul că, în urma expertizei efectuate de subdiviziunea administrativ-teritorială Sectorul 4 al Municipiului București, a rezultat că structura de rezistență a planșeului Unirii, situat în Municipiul București, zona Piața Unirii și care acoperă râul Dâmbovița între intersecția dintre străzile Căldărari, Halelor și Bulevardul Dimitrie Cantemir, prezintă o serie de degradări la elementele structurale, care pot avansa rapid și care impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii, sau a unor părți din aceasta, luând în considerare faptul, că planșeul Unirii se află într-o zonă centrală, intens circulată, în vederea evitării producerii unor consecințe grave cu privire la viața și integritatea fizică a populației, ce ar rezulta din colapsul planșeului sau al unor părți din acesta, autoritatea contractantă a initiat prezenta procedură”, este descrierea licitației.

Lucrările se întind pe 33 luni și se vor face în parteneriat între PS4 și Primăria Generală, prin Administrația Străzilor, conform unei hotărâri a Consiliului General de anul trecut. Finanțarea vine, în mare parte, de la Guvern.

Primarul General, Nicuşor Dan a spus că există trei faze ale proiectului, dintre care o expertiză preliminară care s-a finalizat. „Urmează o expertiză care a început, dar care nu s-a finalizat încă şi care o să spună care este soluţia optimă pentru repararea acestui planşeu (…). Există în linii mari două variante – să se sape tot, să se ia planşeul, să se pună altul şi a doua – pe planşeul existent să se facă lucrări de susţinere. Din câte înţeleg eu, varianta spre care merge expertiza este cea în care se sapă tot şi se pune un planşeu nou”, a punctat primarul general al Capitalei. El a estimat că lucrările vor dura un an şi jumătate – doi ani, iar intersecţia de la Unirii va fi blocată. Pasajul pe care îl avem acum la Unirii nu va fi funcţional (…) Va trebui să găsim nişte metode de ocolire. După ce o să avem expertiza o să facem (…) o evaluare a metodei de a devia traficul. (…) O să fie o mare problemă de trafic, dar e inevitabilă. Nu poţi să aştepţi până o să cadă planşeul”, a declarat Nicuşor Dan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *