Producătorul de cablaje auto Leoni va prezenta guvernului german vânzarea pachetului majoritar de acțiuni către o firmă din China/ Unele fabrici deținute de Leoni în România au fost deja vizitate de chinezii care au devenit acționari majoritari

Leoni Wiring Systems Bistrita Sursa foto: Facebook/Leoni Wiring Systems Bistrita

Furnizorul auto Leoni se pregătește să înregistreze vânzarea unei participații majoritare către compania chineză Luxshare (002475.SZ) la guvernul german, a declarat joi un purtător de cuvânt al companiei în ceea ce a numit un pas de rutină.

„Înregistrarea vânzării planificate pentru revizuirea investițiilor la Ministerul Economiei este în curs de pregătire și va avea loc în curând”, a declarat un purtător de cuvânt al Leoni, scrie Reuters.

„Acesta este un proces complet normal care își urmează cursul obișnuit. Ministerul este responsabil pentru stabilirea momentului în care va fi luată o decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Specialistul în cablaje cu sediul în Nürnberg a declarat luna trecută că Luxshare preia 50,1% din acțiunile companiei germane de la unicul proprietar anterior, Stefan Pierer, precum și preluarea integrală a diviziei de cabluri.

Prețul de achiziție a fost de 320 de milioane de euro, potrivit Luxshare.

Publicația germană WirtschaftsWoche a anunțat că este de așteptat ca Ministerul Economiei să inițieze auditul în curând, citând surse din minister.

Ministerul Economiei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Compania chineză Luxshare a cumpărat pachetul majoritar al producătorului german de cabluri auto Leoni, care are mai multe fabrici în România, a anunțat producătorul într-un comunicat de presă la mijlocul lunii septembrie.

Grace Wang, președintele și CEO-ul companiei Luxshare, care a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Leoni, a venit în România la o săptămână după anunțarea tranzacției pentru a vizita fabricile producătorului german de cabluri auto din Bistrița și Arad.

Fondatoarea Luxshare, împreună cu delegația ei, a fost întâmpinată la Bistrița, unde sunt două unități ale fabricilor Leoni din România, cu pâine, sare și costume tradiționale cu clop de păun, a scris atunci Bistrițeanul.ro.

Leoni a intrat în România în anul 2000, iar în prezent are circa 12.000 de angajați, în unități de producție din Arad, Bistrița și Pitești. Totodată, compania mai are „fabrici satelit”, în Beiuș, Luduș, Marghita și Bumbești-Jiu.

Leoni Wiring Systems (Bistrița) se regăsește pe locul 3 în topul producătorilor de echipamente auto din România, conform unei analize recente a Economedia. Afacerile s-au ridicat la 1,87 miliarde de lei, în creștere cu 7% față de anul precedent, profit de 48,98 milioane (-18%) și 4398 de angajați în 2023 (-8% față de 2022). Grupul apare în top cu o altă firmă, Leoni Wiring Systems Arad, firmă plasată pe locul 8.

Producătorul de sisteme de cablaje auto Leoni anunța în vară că va concedia până la 10% din angajații de la fabrica din Bistrița, din cauza scăderilor de pe piața de mașini electrice. Numărul de angajați va fi redus „pentru a menține competitivitatea și viabilitatea pe termen lung a companiei”, transmite compania. În luna mai, Leoni a închis și fabrica de la Luduș (Mureș), tot din cauza situației de pe piața auto electrificată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.