BP a provocat furia militanților pentru climă prin raportarea unor profituri de 2,6 miliarde de dolari (2 miliarde de lire sterline) pentru al doilea trimestru al anului, în contextul în care criza climatică declanșează valuri de căldură extreme, transmite The Guardian. Cifra este însă în scădere majoră față de anul trecut.
Compania a dat vina pe scăderea piețelor de petrol și gaze pentru scăderea profiturilor de la 8,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, când invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o creștere a piețelor energetice globale.
BP își va majora dividendele acționarilor cu 10%, până la 2,3 miliarde de dolari, în ciuda scăderii profiturilor. De asemenea, va returna încă 1,5 miliarde de dolari investitorilor prin răscumpărarea de acțiuni în următoarele trei luni.
Directorul executiv al BP, Bernard Looney, a declarat că plățile reflectă încrederea companiei în strategia sa și în perspectivele viitoarelor sale fluxuri de numerar.
Profiturile BP au alimentat furia tot mai mare a grupurilor ecologiste față de companiile de combustibili fosili, care au acuzat companiile petroliere de profituri “obscene” în detrimentul familiilor aflate în dificultate și al mediului.
Tommy Vickerstaff, unul dintre principalii activiști din Marea Britanie pentru 350.org, a declarat: “În acest moment suntem aproape desensibilizați față de profiturile BP, deoarece guvernul a eșuat continuu să ia măsuri pentru a le redistribui. Dar nu există nimic normal sau de rutină în ceea ce privește marjele de profit ale BP sau în ceea ce privește valurile de căldură distructive pe care le observăm în Europa și pe care BP este direct responsabilă de producerea lor.”
Global Witness a declarat că plățile de mai multe miliarde de dolari ale acționarilor BP contrastează cu milioanele de gospodării împinse în sărăcia de combustibil din cauza creșterii prețurilor globale la energie.
Jonathan Noronha-Gant, un militant senior la Global Witness, a declarat: “Așa arată un sistem energetic stricat – giganții petrolului se îmbogățesc pentru că noi, ceilalți, devenim mai săraci. Pentru BP, criza energetică a fost o uriașă captură de bani; pentru părinții din întreaga țară a fost o alegere imposibilă între a-și hrăni copiii și a-și plăti facturile.”
Într-un raport recent, IPPR, un grup de reflecție de stânga, a argumentat că răscumpărările de acțiuni reprezintă un transfer direct de bani de la gospodăriile aflate în dificultate către acționarii deja bogați, în detrimentul mediului.
Pranesh Narayanan, cercetător la IPPR, a declarat: “Pentru fiecare 1 liră sterlină cheltuită de BP pentru “investiții cu emisii reduse de carbon”, aceasta a oferit acționarilor 9 lire sterline în răscumpărări”.