Guvernul a anunțat joi noile măsuri de sprijin pentru facturi, însă ele au fost doar enunțate și nu există un document care să poată fi consultat, ceea ce poate reprezenta o nouă perioadă de incertitudine, afirmă Radu Burnete, directorului executiv al Confederației Patronale Concordia.
„Premierul Ciucă și ministrul Energiei au anunțat joi seară noi măsuri în domeniul energiei, aplicabile de 1 aprilie, dar ele au fost doar enunțate, fără să existe un document pe care toți cei vizați să îl poată consulta și înțelege, ceea ce poate reprezenta o nouă perioadă de incertitudine. Salutăm intenția Guvernului de a aplica măsurile pentru o perioadă mai lungă de timp, însă credem că împreună cu industria de energie, dar și cu celelalte sectoare pe care le reprezentăm, e nevoie de timp pentru a înțelege în detaliu ceea ce se propune și pentru a analiza impactul. Doar prin consultare publică și dialog social se poate obține o calibrare corectă, care să asigure predictibilitatea de care are nevoie economia și pentru a evita erorile de până acum, care au însemnat ajustarea tot la câteva luni, ceea ce a reprezentat atât un deserviciu pentru consumatori, cât și o perturbare pentru furnizori. Cele mai bune măsuri sunt cele transparente și predictibile, la care au acces toți cei interesați”, afirmă Burnete.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul a decis o serie de măsuri suplimentare pentru a tempora volatilitatea prețurilor. Guvernul va introduce măsuri de implementare de la 1 aprilie care va permite statului să ofere protecție mediului de afaceri și consumatorilor.
La electricitatea Guvernul a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei kwh TVA inclus pentru gospodării cu consum lunar de până la 100 kwh, unde beneficiază 4 milioane de gospodării. De asemenea, încă patru milioane de consumatori cu consumul lunar de 100-300 kwh vor beneficia de tarif de 0,8 lei TVA inclus. Impactul acestui pachet este estimat la 3,62 miliarde lei.
Pentru clienți noncasnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, primării, universități, ONG-uri, tariful va fi unul unic de 1 leu pe kwh. În total, impactul estimat pentru electricitate este de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.
La gaze, pentru consumul anual de până la 1.200 metri cubi, tarif de 0,31 lei/kwh. Impactul va fi de 2,8 miliarde lei până la finalul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 kwh, cu impact bugetar estimat la 2,5 miliarde lei. Totalul impactului estimat pentru măsurile de sprijin de plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei. Măsurile pentru un an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022.