Raport Deloitte: Utilizarea progresivă a energiei electrice, cel mai eficient mod de a atinge obiectivul de zero emisii nete

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

Utilizarea progresivă a energiei electrice pare să fie cel mai eficient mod de a atinge obiectivul de zero emisii nete, în special în domenii precum industria, construcţiile şi transporturile, deoarece aceste sectoare sunt principalele producătoare la nivel global de emisii de gaze cu efect de seră, conform unei analize Deloitte, citate în documentul de strategie al grupului B20.

Documentul de strategie a fost pregătit cu contribuţia experţilor Deloitte şi emis de grupul de lucru de Energie şi Eficienţă a Resurselor din cadrul B20, forumul de dialog al Grupului celor douăzeci (G20) cu comunitatea de afaceri globală, înainte de Conferinţa ONU privind schimbările climatice, COP26, de la Glasgow, Scoţia, transmite Agerpres

Pentru a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade C până în 2050, conform obiectivului stabilit prin Acordul de la Paris, ponderea consumului de energie din surse regenerabile ar trebui să crească de la 12,4% în 2020 la 58% în 2050, în industrie, de la 15,5% la 81,8%, în sectorul construcţiilor şi de la 3,5% în 2020 la 54,5% în 2050, în sectorul transporturilor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit analizei Deloitte, trecerea la folosirea inteligentă a energiei electrice din surse “verzi” ar putea fi o metodă eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a reduce emisiile de CO2 produse de sectorul transporturilor, prin folosirea de vehicule electrice pentru a transporta pasagerii. Legat de sectorul construcţiilor, clădirile pot folosi pompe electrice de căldură şi pot face mai multe renovări care încorporează tehnologii inteligente. În ceea ce priveşte procesele industriale, utilizarea directă şi indirectă a energiei electrice pe bază de hidrogen şi combustibili ecologici poate contribui la reducerea emisiilor.

“Liderii mondiali trebuie să ia decizii bine informate cu privire la modalităţile de a atinge obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris. De mai mulţi ani, Deloitte îşi pune la dispoziţie expertiza pentru a sprijini diferiţi actori implicaţi în acest proces să înţeleagă mai bine provocările şi oportunităţile care ne aşteaptă în drumul către reducerea emisiilor de carbon. România are potenţialul de a juca un rol important în eforturile de decarbonizare, atât la nivelul UE, cât şi la nivel global. Echipa specializată în energie a Deloitte România a lucrat la o serie de planuri complexe pentru ca ţara noastră să ajungă la zero emisii nete până în 2050, indicând faptul că obiectivul ar putea fi atins chiar mai devreme, cu condiţia unui set echilibrat de politici şi măsuri inteligent aplicate, însoţite de o rată solidă de absorbţie a fondurilor verzi”, a declarat Sorin Elisei, Director, Deloitte România, Lider al practicilor de sustenabilitate şi energie.

Analiza Deloitte citată în documentul de strategie transmis de grupul B20 subliniază, de asemenea, că este esenţial ca tipurile de surse energetice folosite să se schimbe drastic, în sensul creşterii ponderii surselor regenerabile. Pentru a atinge obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris, sursele regenerabile ar trebui să reprezinte aproximativ 30,5% la nivel mondial până în 2030, în creştere cu 142% faţă de nivelurile din 2020. Dependenţa de combustibilii fosili, mai ales de cărbune şi petrol, ar trebui să scadă radical, astfel încât ponderea lor în totalul surselor de energie folosite ar trebui să fie mai mică cu 53%, în cazul cărbunelui, şi cu 21%, în cazul petrolului, până în 2030, în timp ce dezvoltarea infrastructurii energetice pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie din surse regenerabile, cu investiţii adecvate, trebuie să accelereze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: