Raport: Gospodăriile din întreaga lume au pierdut anul trecut suma record de 6.600 miliarde de euro 

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Anul 2022 a fost un “punct de cotitură” pentru averea globală, afirmă compania financiară germană Allianz în cel mai recent Raport Global Wealth Report, citat de Euronews. 2022 a fost un an dur pentru cei care economisesc, deoarece prețurile activelor au scăzut, reducând economiile în întreaga lume.

Activele financiare ale gospodăriilor au scăzut cu 2,7% la nivel global față de anul precedent – cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008. O valoare totală de 6,6 trilioane de euro a fost pierdută în 2022, se arată în raport.

Scăderea sumbră s-a datorat în principal perspectivelor generale sumbre și nesigure de pe piețe, în care prețurile activelor au scăzut la scară largă.

Declinul a fost cel mai pronunțat în America de Nord (-6,2%), urmată de Europa de Vest (-4,8%).

Pe de altă parte, Asia, cu excepția Japoniei, a înregistrat în continuare rate de creștere relativ puternice. Activele financiare ale Chinei au înregistrat o creștere robustă, de 6,9%. Comparativ cu câștigul mediu de aproape 16% din ultimii 20 de ani, acest rezultat a fost totuși destul de dezamăgitor.

Suma totală a activelor financiare totale a fost de 233 trilioane de euro la nivel mondial – o sumă echivalentă cu de zece ori PIB-ul SUA. Raportul susține că 85% din această sumă este deținută de cei mai bogați 10%, adică de aproximativ 560 de milioane de persoane din întreaga lume.

Care sunt investițiile care au avut cel mai mult de suferit?

În timp ce titlurile de valoare precum acțiunile și obligațiunile au înregistrat o pierdere totală de 7,3%, iar investițiile în asigurări și pensii au suferit un deficit de 4,6%, depozitele bancare au crescut cu 6%.

Inflația a jucat un rol în consumul a aproape două treimi din creșterea averii nominale, ceea ce este clar vizibil atunci când economiile sunt comparate cu nivelul lor de dinainte de Covidiu.

La sfârșitul anului trecut, activele financiare ale gospodăriilor la nivel mondial erau încă cu aproape 19% peste nivelul de dinainte de Covid 19 – în termeni nominali. Ajustată pentru inflație, aproape două treimi din creșterea (nominală) a căzut victimă creșterilor de prețuri, reducând creșterea reală la un slab 6,6% în trei ani.

În timp ce majoritatea regiunilor au reușit cel puțin să păstreze o anumită creștere reală a avuției, situația din Europa de Vest a fost diferită: orice câștiguri nominale au fost șterse, iar avuția reală a scăzut cu -2,6% în 2019.

După declinul din 2022, se așteaptă ca activele financiare globale să revină la creștere în acest an. În principal datorită evoluției pozitive de pe piețele bursiere, Allianz preconizând o creștere de 6% a activelor financiare globale în 2023 și de aproximativ 4%-5% în următorii trei ani.

 

 

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *