Raport: Hackerii şi-au dublat furturile de criptomonede în prima jumătate a anului 2024

criptomoneda, criptomonede, bitcoin Sursă foto: Pexels

Hackerii şi-au dublat furturile de criptomonede în prima jumătate a anului 2024, la 1,38 miliarde de dolari, comparativ cu un an în urmă, a arătat un raport al firmei de cercetare blockchain TRM Labs, transmite CNBC, conform News.ro.

Raportul spune că între 1 ianuarie şi 24 iunie au fost furate criptomonede în valoare de 1,38 miliarde de dolari, de peste două ori mai mult decât criptomonedele de 657 de milioane de dolari furate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ca şi anul trecut, câteva atacuri mari au determinat creşterea criptomonedelor furate, primele cinci atacuri reprezentând 70% din suma furată, în prima jumătate a acestui an.

Principalii vectori de atac în 2024 includ cheia privată şi fraza de bază – o secvenţă de cuvinte aleatoare care stochează informaţiile necesare pentru a accesa sau recupera un portofel cripto, a spus TRM Labs.

Cel mai mare furt de până acum anul acesta a extras bitcoin în valoare de peste 300 de milioane de dolari, de la platforma japoneză de criptomonede DMM Bitcoin.

Hackerii au folosit chei private furate sau otrăvirea adreselor – în care atacatorii trimit o cantitate mică de criptomonede dintr-un portofel cu o adresă asemănătoare,creată pentru a o imita-o pe a ta sau pe cea a destinatarului tău, cu intenţia de a păcăli victima să trimită fonduri către portofelul greşit.

Adresele cripto sunt şiruri lungi şi complexe de caractere care sunt greu de memorat sau introduse manual fără a face greşeli.

TRM Labs a spus că nu au existat schimbări fundamentale în securitatea ecosistemului cripto care ar fi putut contribui la creşterea cantităţii furate. Aceasta a spus că numărul de atacuri şi vectorii de atac nu au fost semnificativ diferite de la an la an.

Dar firma a remarcat că preţurile criptomonedelor au fost în medie mai mari în prima jumătate a acestui an, ceea ce ar fi putut contribui la creşterea valorii criptomonedelor furate.

Companiile cripto au fost ţinte frecvente pentru atacuri cibernetice.

Platforma de criptomonede Mt. Gox a depus cerere de faliment în 2014, după ce o serie de atacuri au furat până la 950.000 de bitcoin – în valoare de peste 54 de miliarde de dolari la preţurile actuale.

În noiembrie, aproximativ 115 milioane de dolari au fost furate de la platforma HTX şi Heco Chain, două platforme cripto legate de antreprenorul de renume Justin Sun.

Firmele cripto pot lupta împotriva atacurilor hackerilor printr-o strategie de apărare pe mai multe straturi, inclusiv măsuri precum audituri regulate de securitate şi criptare robustă, a spus TRM Labs.

Educarea angajaţilor şi implementarea unei strategii cuprinzătoare de răspuns la incident pot ajuta, de asemenea, la protejarea companiilor.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *