Raport: Europenii sunt încrezători în privința cheltuielilor destinate călătoriilor, în ciuda majorării prețurilor

aeroport budapesta Foto: Airport Budapest, Facebook

Europenii sunt încrezători în ceea ce priveşte puterea lor de a cheltui pentru călătorii în acest an, în ciuda presiunii continue a costului vieţii pe întregul continent, iar 54% dintre ei cred că vor avea mai mulţi bani de alocat în acest scop în 2024 decât în 2023, potrivit unui raport elaborat de un grup hotelier lider la nivel mondial, informează Agerpres.

Raportul, bazat pe o cercetare realizată în rândul a 8.000 de călători din şapte ţări europene, arată că doar 11% dintre respondenţi spun că vor avea mai puţini bani de cheltuit.

Potrivit Accor, polonezii au fost cei mai încrezători în ceea ce priveşte puterea lor de a cheltui pentru călătorii în acest an, comparativ cu anul trecut, 64% dintre ei aşteptându-se la o creştere a bugetului, faţă de doar 7% care se aşteaptă la o scădere.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Nemţii au fost pe locul al doilea în topul celor mai încrezători europeni (61% faţă de 13%) şi chiar şi în Italia, cea mai puţin încrezătoare dintre cele şapte naţiuni, au fost de aproape patru ori mai mulţi călători care se aşteaptă la bugete mai mari (44%) decât cei care anticipează bugete mai mici (12%).

Numărul de călătorii de agrement în străinătate pe care oamenii se aşteaptă să le facă este în uşoară creştere faţă de anul trecut, iar călătoriile internaţionale de tip „workation” sau „bleisure” – adică cele care combină atât afacerile, cât şi petrecerea timpului liber – vor înregistra, de asemenea, o creştere.

„Având în vedere că modelele de lucru sunt din ce în ce mai flexibile, iar angajatorii sunt din ce în ce mai dispuşi să permită o mai mare libertate de acţiune în ceea ce priveşte călătoriile de lucru ale angajaţilor lor, un european din cinci (19%) se aşteaptă să facă cel puţin o călătorie care să combine munca şi distracţia în 2024”, precizează sursa citată.

Zonele populare din sudul Europei sunt în continuare în topul preferinţelor călătorilor europeni, unul din patru (23%) plănuind o călătorie în Spania în acest an, urmată de Italia (18%), Franţa (16%), Portugalia şi Grecia (13%). În afara Europei, 16% dintre călătorii europeni intenţionează să facă o călătorie în America de Nord sau Centrală în acest an, iar aceeaşi proporţie intenţionează să facă o călătorie în Asia.

Deşi cheltuiesc mai mult în general, aspectele economice nu sunt departe de gândurile consumatorilor – marea majoritate (87%) luând măsuri pentru a reduce costurile acolo unde pot, ca urmare a inflaţiei şi a creşterii costului vieţii. De la alegerea unei cazări mai accesibile (27%) până la reducerea cheltuielilor (27%), măsurile de reducere a costurilor ar putea modela ofertele de călătorie în anul următor.

Şapte din zece călători (71%) spun că sustenabilitatea este importantă pentru deciziile lor de călătorie. Dintre ţările europene incluse în eşantion, călătorii din Italia sunt cei mai atenţi la călătoriile ecologice, 82% dintre ei afirmând că existenţa unor opţiuni sustenabile este importantă în procesul de luare a deciziilor. Aceasta este urmată de Spania (78%) şi Polonia (77%), călătorii britanici fiind în urmă (61%).

Trei din patru călători (77%) afirmă că preocupările legate de mediu vor avea un impact real asupra comportamentului lor de călătorie sau de rezervare. Printre acţiunile pe care le vor întreprinde se numără să călătorească mai rar (11%), să aleagă zboruri mai scurte (14%) şi să caute activ furnizori de cazare sau de tur-operatori sustenabili (10%), precizează sursa citată.

Hotelurile domină ca fiind cel mai popular tip de cazare de vacanţă pentru călătorii europeni, două treimi (65%) plănuind să se cazeze în 2024. Când vine vorba de alegerea unui hotel, costul şi localizarea sunt cei mai importanţi factori. Cu toate acestea, călătorii sunt atraşi şi de hotelurile care oferă servicii excelente, 21% dintre ei menţionând acest lucru ca fiind un factor cheie atunci când rezervă un sejur. Printre alţi factori care determină rezervarea se numără calitatea serviciilor de tip food & beverage (37%), ambianţa deosebită (17%) şi contactul cu destinaţia locală (11%), arată datele din raportul grupului hotelier internaţional.

Pe de altă parte, 17% dintre călătorii europeni vor pleca singuri într-o călătorie în 2024 în timp ce 9% dintre turişti intenţionează să îşi ia animalele de companie cu ei.

„O conexiune mai profundă: 36% dintre respondenţi spun că este important să ia contact cu culturile şi comunităţile locale pe care le vizitează în vacanţă, iar 13% au nevoie să simtă că aduc o contribuţie pozitivă la destinaţie. Odihna şi relaxarea reprezintă cel mai important lucru dintr-o vacanţă pentru 44% dintre călători, iar 15% au nevoie în prezent de o pauză deoarece au un echilibru inegal între viaţa profesională şi cea privată. 36% spun că este important să aleagă o călătorie care să le permită să aibă grijă de bunăstarea lor fizică şi mentală şi să lase stresul în urmă”, se mai arată în raportul Accor.

Un procent de 9% dintre călători afirmă că vor face o călătorie orientată către experienţe gastronomice, cum ar fi degustări de vinuri sau un festival culinar, 9% în jurul unui eveniment muzical, cum ar fi un concert şi 6% vor face o călătorie prilejuită de un eveniment sportiv, precum Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris.

Cât priveşte mijlocul de transport preferat, 19% intenţionează să facă anul acesta o excursie pe şosea, 9% o excursie cu barca sau o croazieră şi 3% o călătorie cu trenul de lux.

Cu toate acestea, în ciuda bunelor intenţii, călătorii recunosc că există obstacole care îi împiedică să facă alegeri de călătorie durabile, inclusiv presiunile contradictorii legate de costuri, citate de 38% dintre respondenţi, şi lipsa percepută de informaţii (23%).

Schimbările climatice contribuie, de asemenea, parţial la o altă tendinţă, respectiv evitarea sezonului de vârf. Unul din trei respondenţi din întreaga Europă (32%) declară că îşi va lua intenţionat o vacanţă în afara sezonului de vârf pentru a reduce costurile, în timp ce unul din cinci respondenţi (19%) se aşteaptă să facă acest lucru pentru a evita riscul valurilor de căldură, cum ar fi cele observate vara trecută în sudul Europei.

Ca urmare, unele destinaţii cu vreme caldă ar putea avea un sezon turistic mai lung, unii operatori de turism oferind deja vacanţe în destinaţii mai calde.

Potrivit Accor, călătorii ţin cont în primul rând de recomandările prietenilor şi ale familiei în ceea ce priveşte locul unde urmează să meargă în vacanţă, 35% dintre aceştia spunând că aceste recomandări le influenţează planurile de vacanţă, urmaţi de 29% care sunt influenţaţi de recenziile online de pe portaluri sau de site-urile hotelurilor.

Una din şase persoane (16%) este influenţată de destinaţiile pe care le-a văzut în programe TV sau filme. Aproximativ 12% dintre respondenţi sunt influenţaţi de destinaţiile pe care le-au văzut pe reţelele de socializare – o pondere egală cu a celor care sunt influenţaţi de consilierea unei agenţii de turism.

„În ciuda provocărilor macroeconomice şi geopolitice actuale, 2024 pare să fie un an puternic pentru călătoriile europene, deoarece consumatorii le prioritizează mai presus de alte forme de cheltuieli discreţionare. Acest raport consolidează mai multe teme generale, niciuna mai importantă decât criza climatică. Consumatorilor le pasă de modul în care companiile de turism abordează problemele de sustenabilitate, iar acest lucru va deveni, în timp, din ce în ce mai important pentru alegerile lor de călătorie”, a declarat Patrick Mendes, CEO, Premium, Midscale & Economy, Accor Europe & North Africa, în comunicatul citat.

Accor a comisionat One Poll pentru a realiza cercetarea în perioada 13 – 23 ianuarie 2024. Au fost intervievaţi 8.000 de adulţi care intenţionează să călătorească în ţară sau în străinătate, din 7 ţări europene: Marea Britanie, Polonia, Germania, Olanda, Franţa, Spania şi Italia.

Accor este un grup hotelier lider la nivel mondial care oferă experienţe în peste 110 ţări, prin intermediul a 5.400 de proprietăţi, 10.000 de restaurante şi baruri, facilităţi de wellness sau spaţii de lucru flexibile. Grupul are peste 40 de branduri hoteliere, de la categoria de lux la cea economică, precum şi cea de lifestyle prin intermediul Ennismore. Fondată în 1967, Accor SA are sediul central în Franţa şi este listată public pe Euronext Paris şi pe piaţa OTC din Statele Unite.

În România, grupul deţine în prezent 20 de hoteluri, cu 2153 de camere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: