Rata anuală a inflației din UE a scăzut la 9,2% în luna decembrie, pe fondul scăderii continue a prețurilor la energie

bani inflatie Foto: Pixabay

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit în decembrie, în linie cu estimările analiştilor, a confirmat miercuri Eurostat, datorită scăderii continue a preţurilor la energie, care anterior au dus-o la un nivel record, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 9,2% în decembrie, de la 10,1% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este similară cu estimarea preliminară publicată anterior şi, prin urmare, în linie cu estimările analiştilor.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un declin de 6,5% în decembrie, după un avans de 34,9% luna precedentă. Astfel, energia nu mai are principala contribuţie la cifrele privind inflaţia anuală, adăugând doar 2,79 puncte procentuale (pp), în timp ce alimentele au contribuit cu 2,88 pp, bunurile industriale neenergetice cu 1,70 pp, iar serviciile cu 1,83 pp.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,9%, de la 6,6% în noiembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,4% în decembrie, de la 11,1% în noiembrie, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

În rândul ţărilor membre UE, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în Ungaria (25%), Letonia (20,7%), Lituania (20%) şi Estonia (17,5%). Urmează Cehia (16,8%), Polonia (15,3%), Slovacia (15%), Bulgaria (14,3%) şi România (14,1%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor se înregistrează în Spania (5,5%) şi Luxemburg (6,2%).

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: