Sectorul bancar din România continuă să demonstreze stabilitate, însă perioada următoare va aduce noi provocări, transmite Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, pe pagina sa de LinkedIn. Un indicator relevant este rata creditelor neperformante (NPL), care este redus, atingând un nivel minim istoric de 2,65% la sfârșitul anului 2022. Cu 10 ani în urmă, acest indicator semnala probleme majore, era aproape de 20%, acum vedem o schimbare notabilă.
“Pentru prima dată, sectorul bancar românesc se află în categoria de risc scăzut. De asemenea, este demn de menționat că nicio bancă nu înregistrează un indicator al ratei NPL în categoria de risc ridicat. Analizând compoziția portofoliilor, putem observa că cele mai ridicate rate de neperformanță se consemnează în cazul creditelor de consum acordate populației și al expunerilor către companii nefinanciare, garantate cu bunuri imobile comerciale”, spune Popa.
Acesta adaugă însă că “nu totul este roz”: nivelurile mai ridicate ale dobânzilor (prevalente în întreaga lume), împreună cu încetinirea economiei (și a creditării), și nivelul curent foarte redus al NPL-urilor creează premise pentru o anumită reversare a trendului / o deteriorare a ratei de performanță a creditelor, ceea ce este de așteptat și în cazul României.
“Deși creditele neperformante cresc costurile băncilor cu provizioanele, o deteriorare modestă poate fi suportată cu brio de către sectorul bancar: în România, gradul curent de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante rămâne cel mai ridicat dintre toate țările din Uniunea Europeană (aprox. 65%, în comparație cu media UE de 43%). De provocări nu vom duce lipsă, trăim încă în vremuri tulburi, însă sectorul bancar este solid și bine pregătit pentru a le face față”, susține Popa.