Retrospectiva săptămânii Economedia: De la tocmeală la negociere în business/ Specialiștii din imobiliare se așteaptă la o criză în 2025/ Momentul adevărului pentru marii constructori de autostrăzi/ România în balanță: Anii 2025-2031/ Un business cu mobilier pornit în pandemie

ziare presa pexels Foto: Pexels

Arta negocierii este un atu iar Sabin Gîlceavă, consultant în negociere, a povestit cum se formează un negociator abil și ce ar trebui să țintească. La Timișoara, prețurile apartamentelor, deși au crescut, rămân mai mici decât în alte orașe mari. Printre specialiști se discută despre o criză similară cu cea din 2007. CNAIR a amânat pentru a opta oară termenul pentru depunerea ofertelor pentru construcția Alternativei Techirghiol, o autostradă care va merge paralel cu litoralul. Afaceristul Silviu Prigoană a murit și lasă în urmă o avere copiilor. Acesta a devenit un personaj notoriu și pentru spiritul său antreprenorial. Compania de Drumuri nu poate semna contractul cu turcii de la Makyol pentru construcția celui mai scump lot de autostradă din România, iar țara noastră va avea în 2025 prima autostradă care face „unirea” și prin infrastructură rutieră modernă. Extracția de gaze din depozite aproape a egalat producția curentă internă. Guvernul se pregătește să-și ajusteze deficitul bugetar pe următorii 7 ani, dar acest lucru este ca un exercițiu de levitație deasupra prăpastiei. Specialiștii din administrația centrală lucrează cu mai multe scenarii de politici fiscale. Totodată, Guvernul Ciolacu reintroduce plafoane pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor, pensii și alte cheltuieli de natura asistenței sociale. Piața veterinară a cunoscut, în ultimele luni, o efervescență remarcabilă. Doljul, Clujul și Tulcea sunt județele cu cele mai multe proiecte în domeniul energiei verzi în desfășurare. Iar în plină pandemie, Infinity for Home, un antreprenor cu valoare adăugată care face mobilă personalizată, și-a făcut apariția pe piața din România.

Interviu. De la tocmeală la negociere în business. Cât de importantă este pregătirea înainte de o negociere și de ce să nu negociezi doar prețul

Arta negocierii este un atu esențial pentru antreprenorii de succes, care vor să își maximizeze câștigul. Dar cum ajungi să stăpânești această artă, dacă nu ai capacități înnăscute de tocmeală? Cum treci peste „rușinea” de a cere ceva într-o negociere? Cum ajungi la o victorie fără să îl faci pe cel din fața ta să simtă că a pierdut și să nu mai vrea să facă afaceri cu tine pe termen lung? Sabin Gîlceavă, consultant în negociere cu o experiență de 30 de ani, povestește, într-un interviu pentru Economedia, cum se formează un negociator abil și de ce ar trebui să țintești într-o negociere să împarți o plăcintă mai mare decât să obții o felie mai mare dintr-o plăcintă mai mică. El dă exemple de negocieri de succes în business, dar și de negocieri cu rezultate mai puțin fericite pe termen lung.

Specialiștii din imobiliare se așteaptă la o criză în 2025. „Miroase a 2007. Cam asta ne așteaptă, creșteri de câte zece la sută lunar”

Cea de-a noua ediție a Târgului Imobiliar Timișoara (TIT) 2024 a adunat numeroși specialiști și dezvoltatori imobiliari, instituții financiar-bancare, firme de design interior și amenajări. În Timișoara, unul dintre cele mai dinamice orașe din punct de vedere economic din țară, se construiesc noi blocuri și cartiere rezidențiale într-un ritm accelerat. Iar prețurile apartamentelor, atât la vânzare, cât și la închiriere, deși au crescut, rămân mai mici decât în alte orașe mari. Nimeni nu știe ce ne așteaptă în 2025, dar printre specialiști se discută despre o criză similară cu cea din 2007. Vezi detalii AICI.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ce afaceri a avut Silviu Prigoană, unul dintre cei mai bogați români în prima decadă a anilor 2000

Primul investitor privat care a făcut profit din gunoi, omul care a reconfigurat cum va arăta presa, deputatul care voia cazinouri în Casa Poporului și ani la rândul unul dintre cei mai bogați români, Silviu Prigoană a fost un afacerist care, potrivit propriilor declarații, a fost implicat în 68 de companii și a făcut prima sa avere din speculă, inclusiv înainte de căderea regimului comunist. El a murit marți, 12 noiembrie, la vârsta de 60 de ani, în urma unui presupus infarct miocardic, în Șimon (Bran), aflat la masă la un restaurant. Cu o avere estimată în urmă cu 17 ani la 80 de milioane de dolari, el a fost implicat în mai multe domenii de activitate, inclusiv televiziune, servicii de furnizare TV, tehnică medicală și producție de alcool. Clujeanul a fost acționarul principal al Rosal Grup și a înființat, printre altele, Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV. În perioada 2008-2012 a fost deputat de București din partea PDL. Vezi detalii AICI.

ANALIZĂ. 2025, momentul adevărului pentru marii constructori din România. UMB va lucra pe 270 de kilometri de autostradă, Mapa și WeBuild încep tunelurile în zona de munte pe A1, iar Makyol pe toate cele patru loturi de pe A13

România va avea în 2025 prima autostradă care face „unirea” și prin infrastructură rutieră modernă, A7 Ploiești – Pașcani cu o lungime de 320 de kilometri urmând să fie prima șosea de viteză între două provincii românești istorice, Muntenia și Moldova. 2025 va fi, fără dubiu, un an record la capitolul inaugurări de autostrăzi și drumuri expres, cu peste 200 de kilometri, conform datelor oficiale pe care le-a centralizat Economedia.

  • Compania de Drumuri nu poate semna contractul cu turcii de la Makyol pentru construcția celui mai scump lot de autostradă din România, lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania, cu o valoare de 6,8 miliarde de lei fără TVA, după ce constructorul italian WeBuild a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). WeBuild reclamă la CNSC că nu a primit accesul la întreg dosarul de achiziție publică și solicită anularea comunicării câștigătorului. Citește detaliile AICI.
  • CNAIR a amânat din nou, pentru a opta oară, termenul pentru depunerea ofertelor pentru construcția Alternativei Techirghiol o autostradă de 31 de kilometri care va merge paralel cu litoralul. Construcția va asigura conexiunea între Centura Constanței (A4) și sudul litoralului românesc. Șoseaua va ocoli localitățile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, lacul Techirghiol, Tuzla și 23 August. Termenul inițial pentru depunerea ofertelor era 8 august 2024 și, după opt amânări (26 august, 4 și 18 septembrie, 2, 16, 31 octombrie și 11 noiembrie), noul termen a fost stabilit pe 25 noiembrie. Lucrările sunt prevăzute a dura 36 de luni, de la semnarea ordinului de începere a lor. Pe traseul noii autostrăzi, care va oferi o alternativă la DN 39 (drum extrem de aglomerat în perioada sezonului estival), vor fi construite 31 poduri/pasaje/viaducte și 6 parcări. Vezi detalii AICI.

Extracția de gaze din depozite a egalat producția curentă. Prima sursă de electricitate din țară este importul

Extracția de gaze din depozite aproape a egalat producția curentă a României, pe fondul celui mai mare consum de până acum din actualul sezon rece, arată datele interactive Transgaz. Peste 50 de milioane de metri cubi este azi totalul surselor de gaze aflate la dispoziția României, din care 23,8 milioane metri cubi reprezintă producția curentă, 22,2 milioane metri cubi – gaz din depozite și 4,7 milioane de metri cubi din import. Vezi detalii AICI.

ANALIZĂ. România în balanță: Anii 2025-2031 sau despre cum să faci exerciții de levitație deasupra prăpastiei

De fiecare dată când vine anul electoral, guvernanții se apucă să arunce cu bani în toate direcțiile, chiar dacă asta ar putea însemna o agravare a dezechilibrelor macroeconomice. Așa se explică acordul pe 7 ani cu Comisia și deficitul bugetar record din acest an. Vorbim despre un calcul politic: din dorința ca economia să meargă bine în anul electoral și să fie realeși, guvernanții stimulează economia și consumul.

Pentru că deși suntem o țară cu un specific foarte similar cu cel al Argentinei, România a generat rezultate complet diferite. În ultimul sfert de secol, România a avut a doua cea mai bună creștere economică din UE, după Polonia, în timp ce Argentina încearcă de mai bine de 20 de ani să iasă din diferite crize. Dacă această creștere economică a României se vede sau nu sau dacă a fost distribuită în mod egal, în toate regiunile țării și păturile societății, este o discuție separată. Rezultatul însă există și poate fi atribuit aproape exclusiv populației, investițiilor mediului de afaceri și apartenenței la blocul Vestic (prin NATO și UE), care ne asigură îngăduință din partea piețelor financiare și a creditorilor și ne face atractivi pentru investitori, în condiții de predispoziție ridicată pentru consum și stabilitate relativă a cursului de schimb. Citește analiza AICI.

SURSE Variantele de creștere a taxelor în 2025: impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv

Specialiștii din administrația centrală lucrează în acest moment cu mai multe scenarii de politici fiscale care să ducă la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, așa cum s-a angajat guvernul în Planul fiscal trimis la UE, au declarat pentru G4Media multiple surse oficiale. Toate scenariile implică creșteri de taxe și impozite, plus creșterea bazei de impozitare prin eliminarea unor excepții. De notat că atât liderii PSD, cât și cei PNL – partidele din coaliția de guvernare – au promis constant că nu vor crește taxele și impozitele în 2025. Vezi detalii AICI.

ANALIZĂ. Guvernul își reintroduce plafoane de cheltuieli cu pensiile și salariile bugetarilor, după ce a „negociat” 2 ani să scoată din PNRR plafonul la pensii

După întreaga butaforie politică din 2021 și 2022 cu renegocierea PNRR și scoaterea celebrului plafon de 9,4% din PIB aferent cheltuielilor cu pensiile, Guvernul Ciolacu reintroduce acum plafoane pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor, pensii și alte cheltuieli de natura asistenței sociale pentru următorii 7 ani. Planul pe 7 ani pentru ajustarea deficitului bugetar introduce anumite limite bugetare exprimate ca procent din PIB pentru aceste categorii de cheltuieli, cele mai mari ale bugetului de stat. Vezi detalii AICI.

Miza pe “verde”: Topul județelor din România cu cele mai multe proiecte în energie regenerabilă. Peste 1000 de proiecte se află în diverse stadii de lucru la nivel național

Doljul, Clujul și Tulcea sunt județele cu cele mai multe proiecte în domeniul energiei verzi în desfășurare, incluzând aici centrale solare și eoliene, conform datelor centralizate de consultanții de la IBC Focus, care monitorizează șantiere de construcții la nivel național. Vezi detalii AICI.

ANALIZĂ. Efervescență în industria veterinară din România. Numeroase tranzacții și investiții anunțate în ultimele luni

În ultimele luni, piața veterinară din România a cunoscut o efervescență remarcabilă, cu o creștere semnificativă a tranzacțiilor și a diversificării serviciilor și produselor oferite. Această schimbare pozitivă poate fi produsul a mai multor factori: îmbunătățirea conștientizării sănătății animalelor de companie, dezvoltarea sectorului și creșterea cererii pentru serviciile veterinare. Vezi detalii AICI.

Antreprenor cu valoare adăugată: Infinity for Home, un business cu mobilier personalizat pornit în plină pandemie, când moda lucrului de acasă a crescut / “A fost puțin îndrăzneț și puțin înaintea vremurilor”

În plină pandemie, un business cu mobilă personalizată și făcut apariția pe piața din România. Se cheamă Infinity for Home, a fost idee unui arhitect foarte cunoscut în lumea de B2B astăzi. Alexa Rădulescu, unul dintre acționari, s-a alăturat proiectului la 6 luni după lansarea conceptului, cu dorința de a extinde și dezvolta, după cum a povestit pentru Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: