Economedia a scris în exclusivitate în această săptămână că România va pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cele 2 miliarde din cererea de plată numărul 3 din PNRR, iar Guvernul va trebui să decidă dacă reduce pragul la microîntreprinderi la 88.500 de euro sau pierde definitiv 300 de milioane de euro din acești bani. Am confirmat că Azomureș vrea să vândă combinatul de îngrășăminte din România și este în discuții cu Chimcomplex al lui Ștefan Vuza și cu Romgaz. Scandalul Nordis care ar fi vândut apartamente de mai multe ori, chiar și cu avans plătit aproape integral, duce la schimbări pe piața imobiliară. Iar ca povești de afaceri vă oferim robo-fermierul, un prototip creat în România ca răspuns la lipsa de forță de muncă din agricultură. Și Zuluff, un business creat după ce Ana și Mihai Voicu au devenit părinți și au observat cât de mare este poluarea cu scutece din plastic. Ei creează acum scutece biodegradabile din bambus.
Exclusiv Economedia: România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR
România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR, conform mai multor surse consultate de Economedia. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.
Surse guvernamentale arată că România a îndeplinit doar 68 de jaloane din cele 74 din cererea de plată numărul 3. Șase jaloane sunt considerate neîndeplinite parțial sau complet. Pe lângă cele ce vizează numirile la companii din Energie, la AMEPIP, scăderea pragului la microîntreprinderi și finanțarea metroului de la Cluj, celelalte două jaloane neîndeplinite vizează numiri la conducerea companiilor din Transporturi și contracte ce vizează lucrări feroviare, conform surselor guvernamentale.
Comisia Europeană cere totodată reducerea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro. Dacă România nu ia decizia, pierde 300 de milioane de euro din PNRR.
Azomureș discută vânzarea combinatului de îngrășăminte cu Chimcomplex și Romgaz
Grupul elvețian Ameropa ia în calcul vânzarea producătorului de îngrășăminte Azomureș din cauza prețurilor mari la gaze, care împiedică funcționarea continuă a combinatului, conform surselor Economedia. Omul de afaceri Ștefan Vuza, care deține combinatul chimic Chimcomplex, ar fi interesat de achiziție. Surse din Azomureș au confirmat de asemenea discuțiile cu Chimcomplex. Totodată, Romgaz a fost indicat de o sursă Economedia drept un alt potențial cumpărător, însă compania nu a dorit să comenteze. Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat pentru Economedia că instituția caută soluții ca inclusiv prin companiile din portofoliu să dea valoare adăugată gazului românesc.
Prototip 100% românesc de robot culegător, ca soluție la criza forței de muncă în agricultură
Lipsa forței de muncă l-a obligat pe antreprenorul și fermierul prahovean, Ion Petre, să apeleze la o soluție inedită pentru lucrul în plantația ecologică de cătină pe care a înființat-o în anul 2007: a accesat bani europeni pentru a construi un robot capabil să taie iarba, să sape și să monitorizeze sănătatea plantelor.
Totul a început în 2018. Atunci, sătul de faptul de faptul că nu găsea suficienți muncitori, Ion Petre a avut ideea să înceapă un proiect revoluționar: un „Robo-fermier” care să facă treaba oamenilor, dar și a unor utilaje agricole precum tractoarele.
„Robo-fermierul” a fost creat și este un proiect 100% românesc, cu dotări de ultimă generație precum poziționare globală (GPS), utilizarea mai multor senzori (accelerometru, giroscop, compass), a sateliților și a imaginilor luate la nivelul plantației. În plus, robotul e capabil să dezvolte și să folosească instrumente de management al informației.
Fondatorul vrea pe viitor să găsească finanțare pentru fabricarea în serie, pentru ca toți fermierii să poată beneficia de această platformă robotică”.
Citește interviul integral cu Ion Petre AICI.
Schaeffler renunță la 800 din angajați de la fabrica din Cristian până la finalul anului
Compania germană Schaeffler ar urma să concedieze până la finele acestui an 800 de persoane din cei aproape 5.000 de angajați ai fabricii de la Cristian, susțin surse din cadrul societății pentru BizBrașov. Economedia a scris, anterior, în exclusivitate, că compania a trimis angajați în șomaj tehnic. Totodată, Schaeffler fuzionează cu producătorul de componente pentru vehicule electrice Vitesco, iar directorul general al Schaeffler, Klaus Rosenfeld, a anunțat într-un interviu că grupul va face concedieri ca parte a fuziunii.
Antreprenor cu valoare adăugată. Zuluff creează scutece biodegradabile din bambus
„Dacă Mihai Viteazul ar fi purtat scutece când era bebeluș, probabil că bucăți din ele încă ar fi pe aici”, spune Ana Voicu, unul dintre antreprenorii care dezvoltă în România businessuri cu valoare adăugată. Fondatoarea singurei mărci de scutece biodegradabile din țară spune și-a lansat afacerea în urmă cu cinci ani, iar în momentul în care s-a născut fetița ei, Lila, acum în vârstă de doi ani, afacerea din București avea deja „zulufi”. La finalul anului trecut, Zuluff Diapers SRL a realizat o cifră de afaceri de peste 400.000 de euro, iar businessul a fost unul dintre cele cărora pandemia le-a servit drept trambulină, pentru că i-a făcut pe consumatori mai atenți la sănătate și la ce produse intră în contact cu pielea lor, dar mai ales cu pielea fină a bebelușilor.
Povestea Zuluff, AICI.
Inflația a coborât în septembrie la 4,6% – intră în vigoare regulile anti shrinkflation
Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Rata anuală a inflaţiei a reintrat pe un trend descendent în luna august, când a scăzut la 5,1%.
În această săptămână au intrat în vigoare regulile pentru combaterea fenomenului „Shrinkflation”. Companiile sunt acum obligate să informeze consumatorii complet, corect şi precis cu privire la modificarea cantităţilor de produs.
ANALIZĂ Economedia: Băncile continuă să stea pe un munte de bani / Muntele se va mări pe final de an
Băncile comerciale active pe piața din România au înregistrat la nivel cumulat un surplus de lichiditate de 39,5 miliarde de lei, în medie zilnică, în luna septembrie, în creştere de la 37,6 miliarde de lei în august, potrivit datelor statistice publicate de către Banca Națională a României (BNR). Excedentul de lichiditate din piața bancară a fost plasat de bănci la BNR, prin intermediul facilității de depozit a băncii centrale, la o rată de dobândă de 5,50%.
Amenințarea tot mai apăsătoare a taxelor – avertismentul S&P
Analiștii CFA România spun că taxarea este cel mai mare factor de incertitudine în 2025 și spun că aproape sigur va crește TVA cu 2-3 puncte procentuale, în timp ce impozitul pe dividende se va dubla la 16%, iar taxa pe cifra de afaceri și pe bănci, petrol și gaze va fi permanentizată chiar câțiva ani. Previziunile lor, AICI.
Agenția de rating S&P: Cheltuielile pre-electorale vor împinge deficitul României la 7,3% în acest an /Avertisment privind creșterile de pensii și de salarii de 1,6% din PIB și întârzieri de fonduri europene / Datoria va continua să crească / Finanțele subliniază doar „mesajul pozitiv pentru investitori”
ANALIZĂ Economedia: A căzut BNR în propria capcană?
Banca Națională a României (BNR) pare să fi căzut într-o capcană în care va trebui să țină neschimbate ratele de dobândă la următoarele trei ședințe de politică monetară, din cauza presiunilor inflaționiste în acumulare pe partea de energie, alimente și servicii, o capcană la care contribuit prin propriile semnale din debutul și de la mijlocul anului. Explicațiile, AICI.
Schema Nordis și efectul pe piața locuințelor
Recorder.ro a publicat, luni, o amplă investigație despre dezvoltatorul imobiliar Nordis, despre care spune că ”a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite”. În aceeași zi, un complet de judecată de la Tribunalul Bucuresti a admis cererea unuia dintre creditorii dezvoltatorului imobiliar Nordis Management și a dispus intrarea în insolvență a societății.
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal, in rem, care privește fapte și nu persoane.
Situația aduce o schimbare majoră de regulă pe piața imobiliară. PSD a depus un proiect pentru limitarea la 10% a avansului pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori. Avansul se va achita într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect.
Andrei Diaconescu de la One a explicat că proiectul de lege care privește dezvoltatorii imobiliari este extrem de oportun, dar că limitarea avansului ar putea să aibă un efect advers, să scumpească locuințele.
Avocații au explicat aici (publicitate) ce trebuie să facă păgubiții Nordis.
INFOGRAFIC Cât costă să îți încarci mașina electrică în fiecare țară din Europa
În Europa costurile încărcărilor automobilelor cu energie electrică diferă de la țară la țară. În cea mai mare parte a continentului, costurile de încărcare a unei astfel de mașini de la o stație publică pe o durată de 25 de minute pe 100 km variază între 0 și 5 euro pe 100 km, arată datele Visual Capitalist analizate de aplicația Voronoi. Datele provin de la European Alternative Fuels Observatory (EAFO). Detalii, AICI.
Sectoarele care caută fără oprire candidați
Cele mai competitive sectoare, în funcție de numărul de joburi disponibile, sunt retail, financiar, producție/logistică, inginerie și construcții. Aceste domenii continuă să ofere oportunități semnificative de angajare, depășind 12.000 de locuri de muncă lunar la nivel național, cele mai multe în orașele București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Iași, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs, pentru Economedia. Însă, spre comparație, IT-ul a început să scadă vizibil oferta de locuri de muncă pusă la dispoziție, iar competiția s-a intensificat, pe fondul dificultăților recente ale sectorului.
ANALIZĂ Economedia: Ce se fac că nu înțeleg bancherii centrali când vine vorba despre inflație și impactul ei asupra consumatorilor
Deși uneori se fac că nu este așa sau în anumite cazuri țin adevărul “sub sechestru”, bancherii centrali știu că starea naturală a economiei este să genereze deflație. Acest lucru este mai bine cunoscut sub denumirea de creștere a productivității. Pe măsură ce companiile devin mai eficiente și angajații din economie mai productivi, aceștia produc aceeași cantitate de bunuri cu mai puțin efort (sau mai multe bunuri cu același efort). Cu alte cuvinte, tendința naturală a economiei este să împingă în jos costurile de producție ale bunurilor. Detalii, AICI.
Listarea unor participații minoritare din Salrom sau Aeroporturi București trenează. Interviu cu Johan Meyer, Franklin Templeton
Fondul Proprietatea are în continuare în plan listarea unor participații minoritare la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, pe modelul listării unei participații în Hidroelectrica, însă nu există încă un plan bine definit și un calendar clar pentru a replica această procedură la celelalte companii de stat, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, Johan Meyer, Director General al Franklin Templeton București și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea
Percheziții DNA au avut loc miercuri la Casa de comerț Unirea, companie înființată de Liviu Dragnea și fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, conform surselor G4Media. Procurorii vizează un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei. Dosarul vizează fapte din mandatul fostei directoare, Mariana Cotoi, potrivit informațiilor G4Media. Mariana Cotoi, fostul director al Casei Unirea, a fost reținută.