Reuters: Moscova cere reduceri mai mari de la companiile străine care părăsesc Rusia

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Unele companii străine care încearcă să părăsească Rusia se confruntă cu o creștere mare a costurilor, deoarece Moscova cere reduceri mai mari la prețurile activelor pe care doresc să le vândă, potrivit surselor Reuters.

Rusia a înăsprit constant cerințele de ieșire din țară de când companiile occidentale au început să plece la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea numește o „operație militară specială” în Ucraina în februarie 2022. Executivii spun că navigarea în reguli devine din ce în ce mai dificilă.

Companiile străine au fost deja afectate de pierderi de peste 80 de miliarde de dolari din operațiunile lor din Rusia din cauza reducerilor de valoare și a pierderii veniturilor, pe baza unei analize a Reuters a dosarelor și declarațiilor companiei.

Producătorul de bere olandez Heineken a declarat vineri că și-a încheiat ieșirea din Rusia vânzând operațiunile sale de acolo către grupul rus Arnest pentru un euro simbolic.

De asemenea, Moscova a impus treptat obstacole suplimentare de ieșire. Amenințarea naționalizării planează, de asemenea, în special după confiscarea în iulie a activelor rusești ale producătorului danez de bere Carlsberg și ale producătorului francez de iaurt Danone.

Companiile încă în proces de negociere a ieșirilor includ grupul de telecomunicații Veon, grupul tehnologic listat la Nasdaq Yandex și creditorul italian Intesa.

Moscova cere deja o reducere de 50% la toate tranzacțiile externe, după ce consultanții selectați de guvernul rus au apreciat afacerea.

Ministerul rus de Finanțe a declarat că nu forțează reducerea prețurilor finale de vânzare, dar poate ajusta evaluările în timpul procesului de vânzare.

„Prețul se poate schimba doar în cazul în care comisia evidențiază evaluarea incorectă a valorii de piață a unei afaceri străine”, se spune într-un răspuns scris la întrebările Reuters.

Ministerul Economiei și banca centrală evaluează, de asemenea, întreprinderile și pot face, de asemenea, o „corecție” la un preț, se arată în comunicat.

O comisie guvernamentală care monitorizează investițiile străine trebuie să aprobe acorduri care implică companii din așa-zise țări „neprietenoase” – cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina. Băncile și companiile energetice necesită, de asemenea, aprobarea personală a președintelui Vladimir Putin pentru a vinde.

O sursă de pe piața financiară care lucrează cu companiile care doresc să părăsească Rusia a declarat că comisia trimite unele tranzacții înapoi, spunând că evaluarea ar trebui să fie cu 20-30% mai mică.

O altă sursă, care lucrează la tranzacții de fuziuni și achiziții și cu companii străine, a spus că tranzacțiile care depășesc 100 de milioane de dolari au un risc deosebit de a fi refuzate. Sursa a spus că cea mai recentă modificare a prețurilor împiedică vânzările și obligă companiile să ia în considerare alternative.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *