Rezervările făcute de turiști prin intermediul platformelor online au crescut inegal în UE/ Marile orașe au un număr mic de rezervări online, dar au crescut cele din zonele rurale

Hotel, turism Sursa foto: Pexels

În 2022, numărul total de înnoptări în UE a crescut cu aproximativ 7 %, de la 512 milioane în 2019 la 547 de milioane în 2022, însă această creștere totală ascunde rezultate foarte divergente la nivel regional, scrie Eurostat.

Datele din 2019 sunt utilizate ca termen de comparație pentru a stabili o bază de referință pre-pandemică.

Datele regionale pentru 2022 privind nopțile petrecute de turiști în cazări închiriate pe termen scurt rezervate prin intermediul Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor arată că această creștere globală a turismului pe platforme din perioada pre-pandemică este repartizată inegal în Europa.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Zonele rurale din țări precum Polonia, Franța sau Suedia au înregistrat rate de creștere ridicate, în timp ce destinațiile urbane precum Berlin, Praga sau Viena rămân în continuare în urma valorilor din 2019.

Harta: înnoptări ale oaspeților la cazări de scurtă durată rezervate prin intermediul platformelor online (NUTS2, variație în % 2019-2022)


Zonele rurale cresc rapid, în timp ce destinațiile urbane rămân în urmă

Conform datelor, ratele de creștere în regiunile UE (la nivel NUTS2) cu o importanță turistică cel puțin moderată (definite aici ca regiuni cu cel puțin 1 milion de înnoptări în 2022) au variat între -52% pentru Praga și +93% pentru Franche-Comté. Dintre cele zece regiuni cu cele mai mari rate de creștere, nouă au fost regiuni rurale din Franța, în timp ce alte zone cu creștere ridicată au fost în Polonia, Germania și Suedia.

Pe de altă parte, printre regiunile cu cele mai mari pierderi față de 2019 s-au numărat Praga (-52%), Berlin (-39%), Budapesta (-34%) și Viena (-25%).

Dacă ne uităm la valorile absolute, din primele 20 cele mai populare regiuni din Europa, șase au fost în Spania și Franța, cinci în Italia, două în Portugalia și una (nr. 1 în listă) în Croația. Cu excepția unor regiuni urbane precum Paris și Madrid, toate aceste regiuni sunt zone de coastă de-a lungul coastelor mediteraneene sau atlantice.

Înnoptările oaspeților în primul trimestru din 2023 depășesc recordurile anterioare.

Nopțile lunare ale oaspeților în UE, 2019-2023 (nopți petrecute în cazări de scurtă durată rezervate prin intermediul platformelor online)

În primul trimestru al anului 2023, numărul de înnoptări la nivelul UE a depășit în toate cele trei luni cele mai ridicate niveluri înregistrate anterior (2020 pentru lunile ianuarie și februarie; 2022 pentru luna martie).

Până în prezent, în 2023, 83,9 milioane de nopți de cazare au fost petrecute în unități de cazare pe termen scurt rezervate prin intermediul uneia dintre cele patru platforme, comparativ cu 67,3 milioane în primul trimestru din 2022.

Cele mai multe nopți au fost petrecute în Franța (22,0 milioane), Spania (18,2 milioane) și Italia (9,7 milioane).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: