Producătorul auto Stellantis a anunţat miercuri rezultate financiare record pentru întregul an, raportând o creştere cu 26% a profitului net, la 16,8 miliarde de euro (17,9 miliarde dolari), şi o creştere anuală de 41% a vânzărilor globale de baterii şi vehicule electrice, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Compania înregistrată în Olanda, formată în 2021 din fuziunea grupului italo-american Fiat Chrysler şi a grupului PSA din Franţa, a declarat că veniturile nete au crescut cu 18%, până la 179,6 miliarde de euro, pe fondul ”preţurilor nete puternice, mixului favorabil de vehicule şi cursului valutar favorabil.”

CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, a declarat că rezultatele au demonstrat, de asemenea, eficacitatea strategiei de electrificare a companiei în Europa, cu 288.000 de baterii şi vehicule electrice (BEV) vândute în 2022 şi 23 de modele de vehicule electrice aflate acum pe piaţă.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Se preconizează că această cifră se va dubla la 47 de modele de vehicule electrice până la sfârşitul anului 2024, iar Stellantis vizează vânzarea a 5 milioane sde vehicule electrice până în 2030.

”Acum avem tehnologia, produsele, materiile prime şi întregul ecosistem de baterii pentru a efectua aceeaşi călătorie transformatoare în America de Nord, începând cu primele noastre vehicule Ram complet electrice din 2023 şi Jeep din 2024. Aprecierea mea profundă pentru fiecare angajat şi pentru partenerii noştri, pentru contribuţiile lor la un viitor mai durabil”, a spus Tavares.

Compania a anunţat, de asemenea, plata către acţionari a unor dividende de 4,2 miliarde de euro, echivalente cu 1,34 euro pe acţiune, sub rezerva aprobării acţionarilor, în timp ce consiliul de administraţie a aprobat o răscumpărare de acţiuni de 1,5 miliarde de euro, care urmează să fie executată până la sfârşitul anului 2023.

Ca parte a rezultatelor record ale companiei în America de Nord, lucrătorii eligibili din SUA reprezentaţi de sindicatul United Auto Workers vor primi plăţi de împărţire a profitului de 14.760 de dolari. Plăţile pot varia, în funcţie de orele lucrate.

Stellantis este unul dintre cei mai mari producători de automobile din lume şi este cunoscut pentru mărcile auto individuale precum Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep şi Peugeot.