Românii care au cazat refugiați ucraineni mai pot depune cereri de decontare a cheltuielilor cu alimentele până marți. Cei care ratează termenul vor primi banii în luna următoare

bani, lei, finante, bancnote, pensie

Românii care au cazat refugiați ucraineni mai au la dispoziție până marți, 5 aprilie, pentru a putea depune cererea pentru decontarea cheltuielilor cu alimentele. Astfel, aceștia vor primi 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată, potrivit Hotărârii nr. 336 din 11 martie 2022. Cei care nu reușesc să depună cererea până pe 5 aprilie, vor putea cere decontarea cheltuielilor și mai târziu, însă își vor primi banii în luna următoare.

„Pentru a beneficia de decontarea prevăzută, persoanele fizice depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, la autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află locuința în care sunt găzduite persoanele, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana, însoțită de o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere, precum și copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele”, după cum precizează Hotărârea de Guvern.

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea ca românii care găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli, respectiv 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită.

În ceea ce privește cei 50 de lei pe zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită, prefectul de Cluj, Irina Munteanu, a declarat că nu există deocamdată metodologia de decontare.

„Există 3 situații: decontări către UAT-uri, pe baza legislației, prin ISU, etapa a doua – pentru persoane fizice care găzduiesc cetățeni ucraineni, dar mecanismele de decontare încă nu există și abia în etapa 3 apar hotelurile, pentru care legea prevede achiziții publice și asta se face tot prin ISU. Dar, deocamdată, din câte știu eu, nu există metodologia de decontare”, a spus prefectul de Cluj, Irina Munteanu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *