Rusia anunță că va prelungi restricțiile care afectează retragerile de valută şi transferurile de fonduri peste hotare

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că va prelungi restricţiile care afectează retragerile de valută şi transferurile de fonduri peste hotare, avertizând în paralel că unele sectoare economice continuă să resimtă consecinţele sancţiunilor interioarele, în pofida rezistenţei lor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Mediul economic din Rusia s-a schimbat dramatic după ce în luna februarie a anului trecut a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe măsură ce sancţiunile occidentale au oprit accesul marilor bănci ruseşti la reţeaua globală de plăţi SWIFT, au redus accesul Rusiei la tehnologie şi i-au limitat exporturile de petrol.

Banca Centrală a Rusiei şi Guvernul de la Moscova au răspuns cu restricţii privind mişcările de capital, inclusiv o interdicţie privind trimiterea de valută peste hotare, în ideea de a consolida rubla şi a stabiliza sectorul bancar rusesc.

Cu prilejul unui forum bancar organizat joi în apropiere de Moscova, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus că deşi multe din aceste restricţii au fost ridicate sau relaxate, actualele condiţii economice impun ca mai multe restricţii impuse mişcărilor de capital să rămână în vigoare.

„Se apropie termenele limită pentru restricţii precum cele care limitează retragerile de numerar din conturile bancare, transferurile de bani peste hotare şi restricţiile cu privire la retragerile non-rezidenţilor din ţările „neprietenoase”. Toate acestea vor fi prelungite”, a spus Elvira Nabiullina.

Economia Rusiei s-a dovedit surprinzător de rezistentă la sancţiunile occidentale, dar analiştii prognozează în continuare un declin de 1,9% al PIB-ului în 2023, după o contracţie estimată la 2,1% în 2022.

Nabiullina a avertizat joi că există „riscuri sistemice” la adresa sectorului bancar pe măsură ce băncile se grăbesc să recupereze prăbuşirea profiturilor din 2022, însă chiar şi aşa a minimalizat efectele celor mai recente sancţiuni occidentale.

Săptămâna trecută, SUA şi Marea Britanie au adăugat mai multe bănci ruseşti pe lista entităţilor sancţionate, în timp ce Uniunea Europeană a scos şi ea mai multe bănci ruseşti din sistemul SWIFT, precum banca online Tinkoff şi banca privată Alfa Bank.

Nabiullina a replicat spunând că aceste decizii nu au creat un şoc pentru sistemul financiar rusesc. „Comparativ cu băncile care au fost afectate anterior de sancţiuni, sunt bănci relativ mici care au avut timp pentru a se pregăti în termeni de reducere a activelor care pot fi blocate”, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *