Eficiența subvențiilor de mai multe miliarde de dolari acordate de Moscova pentru producția internă de legume și fructe, în timp ce restricționează accesul la piața sa unor furnizorii din țările producătoare de top, rămâne extrem de scăzută. Importurile de fructe și legume în Rusia continuă să crească, chiar și în ciuda devalorizării monedei ruse și a stagnării în curs a veniturilor reale ale populației țării, potrivit east-fruit.com, scrie Lantulalimentar.ro.
Rusia a crescut din nou importurile de fructe și legume în 2021. Procentual, tranzacțiile au crescut cu 3,4%, iar valoarea financiară a acestora a ajuns la 7,6 miliarde de dolari, în timp ce veniturile reale ale populației au continuat să scadă cu 5,6% pe an. Comercianții ruși și-au mărit achizițiile de legume, fructe, fructe de pădure și nuci de pe piețele externe cu 415 milioane de dolari anual, ceea ce face ca țara să fie unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește creșterea importurilor de fructe și legume.
Acest lucru confirmă eficacitatea extrem de scăzută a eforturilor guvernului rus de a-și subvenționa producția proprie pentru a obține independența în aprovizionarea populației cu legume și fructe locale. Evident, restrângerea concurenței pe piață stimulează înființarea de întreprinderi cu un nivel scăzut de competitivitate care pierd în fața importatorilor chiar și în condiții atât de nefavorabile pentru aceștia din urmă.
Prețurile record pentru aproape toate tipurile de legume tradiționale de pe piața rusă în acest sezon este o altă confirmare. Este vorba de prețurile cu ridicata pentru aceleași legume și fructe: varză, cartofi, ceapă, mere, sfeclă, morcovi, etc. În țările vecine ale Uniunii Europene și în Ucraina sunt prețurile semnificativ mai mici, adesea chiar de câteva ori mai mici.
Așadar, rușii plătesc cel mai mare preț pentru fructele și legumele din producția internă, dar prețul nu reflectă zecile de miliarde de dolari pe care statul le-a luat din taxe pentru a subvenționa producția locală. Prin urmare, prețul real pe care consumatorul din Rusia îl plătește pentru aceste legume și fructe este mult mai mare decât prețul nominal ridicat deja la niveluri record.
Turcia furnizează peste 17% din toate fructele și legumele pieței ruse. Exportatorii de fructe și legume din Iran își măresc și ei exporturile. Potrivit diferitelor estimări, Iranul reprezintă deja aproximativ 15% din toate importurile rusești de fructe și legume. Alți furnizori sunt Egipt, China, Uzbekistan, Africa de Sud, Belarus, Moldova și Israel. De asemenea, Georgia își crește rapid veniturile din furnizarea de legume și fructe către Federația Rusă.
Reamintim că Rusia a impus în 2014 embargou fructelor și legumelor din Uniunea Europeană, după ce autoritățile europene au decis aplicarea unor sancțiuni economice Moscovei, ca urmare a anexării Crimeii.
Știrea integrală AICI.