Rusia nu mai găsește forță de muncă, după chemarea bărbaților la război. Adolescenți, femei și chiar deținuți angajați în număr tot mai mare

Moscova Rusia Sursa foto: Pixabay

Chemarea bărbaților pentru a lupta în Ucraina a făcut ca forța de muncă să fie atât de rară în Rusia, încât industrii întregi sunt în dificultate, scrie Bloomberg. La două luni după ce Kremlinul a anunțat mobilizarea la sfârșitul lunii septembrie, o penurie record de muncitori se răspândește rapid într-o țară deja afectată de îmbătrânirea și reducerea populației și cu un șomaj aproape de cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Un studiu realizat în noiembrie de Institutul Gaidar din Moscova a constatat că până la o treime din industria rusă s-ar putea confrunta cu un deficit de personal din cauza încorporării, cea mai gravă criză din 1993 încoace.

Agrokomplex, o mare companie agricolă din sudul țării, se luptă acum să ocupe posturile vacante de tractoriști și alți muncitori, pe lângă specialiștii în domenii precum agronomia, care au fost mult timp greu de găsit, a declarat Irina Khmelevskaya, șefa departamentului de recrutare. Mobilizarea este parțial de vină, a spus ea.

Mobilizarea a 300.000 de bărbați, combinată cu un val și mai mare de emigrare pe care l-a declanșat, va reduce fondul de forță de muncă masculină cu 2%. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care Bloomberg Economics estimează acum rata potențială de creștere economică a Rusiei la doar 0,5% – sau la jumătate din nivelul de dinainte de război. Amenințarea că deficitul de forță de muncă va aduce în cele din urmă presiuni inflaționiste a determinat deja Banca Rusiei să pună în așteptare reducerile ratei dobânzii.

Chemarea la război și fuga pe care a provocat-o au străbătut întreaga societate, cuprinzând deopotrivă profesioniștii urbani cu gulere albe și oamenii din zonele rurale.

În Novosibirsk, cel mai populat oraș din Siberia, oficialii spun că abia pot trimite jumătate din personalul necesar pentru a curăța străzile de zăpadă, având în vedere că o mare parte din forța de muncă sezonieră din mediul rural a fost prinsă în mobilizare. Mai mult de 200 de condamnați vor fi angajați la Uralvagonzavod, producătorul de tancuri de stat.

O treime dintre companii au pierdut o parte din angajați în urma chemării, iar aproape o cincime dintre acestea au declarat că nu au reușit încă să îi înlocuiască, potrivit unui sondaj din noiembrie. În rândul constructorilor de infrastructură, marea majoritate se confruntă cu o lipsă tot mai mare de forță de muncă calificată și se așteaptă ca deficitul să se agraveze în trimestrele următoare, potrivit unui raport.

Numărul posturilor vacante în IT și telecomunicații a crescut cu 15% în octombrie față de luna precedentă, potrivit companiei ruse de recrutare online Superjob.

În urma acestei chemări, CV-urile cetățenilor ruși inundă națiunile din mare parte din regiunea post-sovietică și din Turcia, specialiștii IT reprezentând o cincime din total, potrivit HeadHunter Group Plc, cea mai mare platformă online de căutare de locuri de muncă din Rusia.

Natalia Danina, șefa departamentului analitic al HeadHunter, a declarat că cererea de muncitori cu guler albastru este în creștere. Grupa de vârstă cuprinsă între 20 și 24 de ani nu numără în prezent mai mult de 7 milioane de persoane, o scădere abruptă de la peste 12 milioane în urmă cu un deceniu, a spus ea.

„Acestea sunt cifre terifiante”, a spus Danina. „În plus, mulți pot avea probleme de sănătate din cauza stresului. Fizic, nu mai sunt destui oameni!”

Bătrânii, alături de femei și adolescenți, devin, de asemenea, o sursă importantă de lucrători, potrivit Daninei. Migranții reprezintă până la 10% din piața locală a forței de muncă, iar Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe ei pentru a extinde bazinul de forță de muncă slab calificată.

Lipsa forței de muncă ar putea deveni o vulnerabilitate majoră în timp ce Rusia se îndreaptă spre o recesiune care probabil se va prelungi până anul viitor, mai ales că alte părți ale economiei se află sub presiunea sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi. Aproape jumătate dintre companiile intervievate de Institutul Gaidar au declarat că deficitul de personal le va face imposibilă creșterea producției, chiar dacă există o cerere suficientă.

„Frica și incertitudinea au provocat o ieșire foarte serioasă de creiere și de capital din țară, afectând multe sectoare”, a declarat Evgeny Kogan, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova. „Dacă acest potențial uriaș de dezvoltare rămâne în afara țării, va duce la un viitor declin major al economiei.”