Rusia strânge robinetul de gaze către UE. Ce opțiuni au țările europene?

Pe măsură ce Rusia reduce fluxurile de gaze către UE, iar țările europene încearcă să se desprindă de dependența de Moscova, ce opțiuni de alimentare are Europa? Unele țări au opțiuni alternative de aprovizionare, iar rețeaua de gaze a Europei este conectată astfel încât livrările pot fi partajate, deși piața globală a gazelor era strânsă chiar și înainte de criza din Ucraina, arată o analiză Reuters. Europa de Sud poate primi gaz azer, iar gazul natural lichefiat e o altă resursă care se poate accesa.

În mod obișnuit, Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale din Europa, în principal prin conducte. Anul trecut, livrările au fost de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi (mld. mc).

Prin Ucraina, gazul ajunge în principal în Austria, Italia, Slovacia și alte state din Europa de Est. Ucraina a închis conducta de tranzit Sokhranovka, care trece prin teritoriul ocupat de Rusia în estul țării.

Țările europene au încercat să găsească surse alternative de aprovizionare, inclusiv unele tăiate de Rusia după ce a respins cererea de a plăti în ruble.

Altele, inclusiv Germania, au în continuare nevoie de gaz rusesc și încearcă să umple depozitele de gaz înainte de iarnă.

Printre rutele alternative către Europa care nu trec prin Ucraina se numără conducta Yamal-Europa, care traversează Belarus și Polonia până în Germania.

Gazoductul Yamal-Europa are o capacitate de 33 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce reprezintă aproximativ o șesime din exporturile de gaz rusesc către Europa. De la începutul acestui an, fluxurile au fost inversate pentru a curge spre est între Polonia și Germania.

Moscova a impus sancțiuni asupra proprietarului părții poloneze a conductei Yamal-Europa. Cu toate acestea, Polonia se poate descurca fără fluxul inversat de gaze pe conducta Yamal, a declarat ministrul său pentru climă.

În ceea ce privește Nord Stream 1, Kremlinul a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru întârzierea returnării în Canada a echipamentelor trimise pentru întreținere. citeste mai departe

Unele țări au opțiuni alternative de aprovizionare, iar rețeaua de gaze a Europei este conectată astfel încât livrările pot fi partajate, deși piața globală a gazelor era strânsă chiar și înainte de criza din Ucraina.

Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc din Europa, care a oprit certificarea noului gazoduct Nord Stream 2 din Rusia din cauza războiului din Ucraina, ar putea importa din Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Olanda prin conducte.

Norvegia, al doilea mare furnizor de gaze din Europa după Rusia, a crescut producția pentru a ajuta Uniunea Europeană să își atingă obiectivul de a renunța la dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027.

Compania britanică Centrica (CNA.L) a semnat un acord cu compania norvegiană Equinor (EQNR.OL) pentru o aprovizionare suplimentară pentru următoarele trei ierni. Marea Britanie nu se bazează pe gazul rusesc și poate exporta și în Europa prin conducte.

Europa de Sud poate primi gaz azer prin intermediul gazoductului transadriatic către Italia și al gazoductului trans-anatolian de gaze naturale (TANAP) prin Turcia.

Statele Unite au declarat că pot furniza Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) în acest an.

Dar fabricile de GNL din SUA produc la capacitate maximă, iar o explozie la un important terminal de export de GNL din Texas îl va ține inactiv până la sfârșitul lunii noiembrie. citiți mai departe

Terminalele de GNL din Europa au, de asemenea, o capacitate limitată pentru importuri suplimentare, deși unele țări spun că sunt în căutarea unor modalități de extindere a importurilor și de stocare.

Germania se numără printre cei care doresc să construiască noi terminale GNL. Aceasta intenționează să construiască două în doar doi ani.

Polonia, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ 50% din consumul său de gaze, adică aproximativ 10 miliarde de metri cubi, a declarat că se poate aproviziona cu gaze prin două legături cu Germania. O nouă conductă care va permite ca până la 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an să circule între Polonia și Norvegia va fi deschisă în octombrie. Săptămâna trecută a fost pusă în funcțiune și o nouă legătură de gaze între Polonia și Slovacia.

Spania dorește să relanseze un proiect de construire a unei a treia conexiuni de gaz prin munții Pirinei, dar Franța a declarat că noile terminale de GNL, care pot fi făcute să plutească, ar fi o opțiune mai rapidă și mai ieftină decât o nouă conductă.

Mai multe națiuni pot încerca să acopere orice deficit în aprovizionarea cu energie, recurgând la importurile de electricitate prin intermediul interconectoarelor de la vecinii lor sau prin creșterea producției de energie nucleară, de energie regenerabilă, hidroelectrică sau de cărbune.

Disponibilitatea energiei nucleare este în scădere în Belgia, Marea Britanie, Franța și Germania, iar centralele se confruntă cu întreruperi pe măsură ce îmbătrânesc, sunt scoase din uz sau eliminate treptat. Nivelurile hidrologice au scăzut în această vară din cauza precipitațiilor slabe și a valului de căldură. citiți mai mult

Europa a încercat să renunțe la cărbune pentru a îndeplini obiectivele climatice, dar unele centrale au fost repornite de la jumătatea anului 2021 din cauza creșterii prețurilor la gaz, amintește analiza Reuters.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *