Schimburile comerciale dintre România şi Franţa au crescut cu 26%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Schimburile comerciale dintre România şi Franţa au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022, spune Julien Munch, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER), informează News.ro.

Franţa este de 30 de ani un investitor strategic în România, iar în 2022, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe. ”Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuţie alimentară, aviaţia, finanţele şi băncile, construcţiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicaţiile, materialele de construcţii şi sănătatea”, a subliniat el.

”Companiile din comunitatea franco-română caută o viziune de viitor, cu pragmatism şi conştiinţă europeană, în contextul crizelor suprapuse cu care se confruntă Europa şi cetăţenii săi în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică, tensiunile economice şi inflaţioniste”, a subliniat Julien Munch, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER), luni, la deschiderea Forumului de afaceri „Împreună, pentru o Europă mai puternică, mai verde şi mai sigură”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Forumul are loc pe 3 şi 4 iulie, la Bucureşti, cu participarea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, şi a lui Olivier Becht, Ministrul delegat la Ministerul francez al Europei şi Afacerilor externe, responsabil pentru Comerţ Exterior, Atractivitate şi prezenţa franceză la Internaţional.  Cel mai mare eveniment al CCIFER din acest an, organizat în parteneriat cu Ambasada Franţei, Business France, Secţia română a Consilierilor pentru Comerţ exterior ai Franţei şi La French Tech, Forumul şi-a propus să faciliteze un dialog între companii, precum şi între companii şi autorităţi din România, Franţa şi Republica Moldova, despre oportunităţile de afaceri pe care le oferă transformările prin care trec Uniunea Europeană şi România în această perioadă, pe fondul provocărilor legate de creşterea economică, securitate şi protecţia mediului.

Preşedintele CCIFER a menţionat câteva elemente concrete despre parteneriatul economic dintre România şi Franţa, precum şi unele nevoi ale investitorilor francezi.

„Franţa este de 30 de ani un investitor strategic în România. În 2022, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe. Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuţie alimentară, aviaţia, finanţele şi băncile, construcţiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicaţiile, materialele de construcţii şi sănătatea. Schimburile comerciale au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022. Cred că pot să spun că investitorii francezi contribuie în România la crearea de valoare adăugată, în colaborare cu companiile româneşti. Ei apreciază spiritul antreprenorial şi de inovare al acestei ţări. Sunt sensibili la stabilitatea legală şi la predictibilitatea mediului economic, graţie normelor europene şi regulilor pieţei libere, precum şi graţie stabilităţii politice”, spune acesta.

Investiţiile franceze în România au creat locuri de muncă stabile, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la împlinirea unei cariere profesionale pentru mulţi cetăţeni români, adaugă el.

”Peste 125.000 de persoane sunt angajate în companii cu capital francez şi toate participă astăzi la transformarea structurală a ţării. La aceasta se adaugă locurile de muncă asociate în cadrul întreprinderilor şi producătorilor români, furnizori şi parteneri ai acestor firme franceze”, mai spune Julien Munch.

Fondată în anul 1996, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri ce reuneşte peste 550 de companii cu capital francez, dar şi autohton. Companiile membre sunt investitori strategici şi lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale.

„Ceea ce căutăm este o viziune despre viitor. Avem cu toţii în minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viaţa în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică sau chiar tensiunile economice şi inflaţioniste. Calitatea vieţii cetăţenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea şi securitatea ţărilor europene, precum şi valorile democratice au fost puse la încercare de aceste crize şi o vor fi în continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care România şi Franţa, au construit împreună cu instituţiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformări profunde prin care Uniunea Europeană a început să treacă. În acest context, vă invităm, prin intermediul acestui Forum, să găsim oportunităţile de creştere pe care trebuie să le valorificăm pentru această Europă mai verde, mai puternică şi mai sigură. Uniunea Europeană este despre noi toţi, societăţile noastre, ţările noastre, companiile noastre, vieţile noastre în calitate de cetăţeni europeni. CCIFER vă propune astfel să răspundem provocărilor momentului cu pragmatism şi conştiinţă europeană. Întrucât transformă provocările în oportunităţi, companiile sunt actori esenţiali pentru dezvoltarea economică a unei ţări şi pentru prosperitatea cetăţenilor”, a afirmat Julien Munich.

Preşedintele CCIFER a punctat de asemenea importanţa colaborării şi a parteneriatului, pentru a putea asigura dezvoltarea economică şi socială a unei ţări, pe termen lung.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Are dreptate Matei Fagadaru ! PIB-ul României este de cca 300 miliarde de euro.
    Exportul este de cca 80-90 miliarde euro. Importul ceva mai mare. De unde atunci 277 ,4 miliarde euro? Informație preluată si de alt site cu profil economic.
    Nu ne rămâne decât să dam replica celebră din Las Fierbinți .
    ” Bă , ești prost ” .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.