Scutirile de taxe din Grecia au crescut la 15,5 miliarde de euro și reprezintă acum circa 28% din veniturile fiscale/ Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei a cerut reanalizarea lor

grecia steag Sursa foto: pixabay.com

Scutirile fiscale au crescut la 15,5 miliarde de euro în acest an, de la 12,88 miliarde de euro în anul precedent, potrivit detaliilor privind cheltuielile fiscale prezentate Parlamentului odată cu bugetul, scrie publicația Kathimerini.

De fapt, numărul scutirilor de taxe a înregistrat o creștere continuă, arată sursa citată. Acestea sunt în număr de 1.064, de la 1.047 în 2022. În urmă cu trei ani, în 2021, acestea se ridicau la 987 și costau 8,9 miliarde de euro, în timp ce în 2016 erau 716, însumând 3,041 miliarde de euro. Scutirile fiscale au fost umflate în timpul pandemiei de diversele mijloace de sprijin din partea statului pentru companii și persoane fizice.

Creșterea cu 2,6 miliarde de euro a facturii de scutiri fiscale într-un an se datorează în mare parte ajustării valorilor proprietăților, precum și creșterii limitei scutirilor de impozit pentru acțiuni, donații și indemnizații parentale până la 800.000 de euro. Ajustarea obiectivelor a dus la evaluări mai mari ale proprietăților scutite de impozitul special pe proprietate (EFA). Adică, până în 2021, costul scutirii de impozit pe proprietate a fost de 3,7 miliarde de euro, iar odată cu ajustarea valorilor obiectivelor s-a ridicat la 5,3 miliarde de euro.

Recent, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a recomandat guvernului să revizuiască scutirile de impozit, lucru care nu este deocamdată planificat. El a cerut conducerii Ministerului de Finanțe să reanalizeze toate scutirile de taxe, subliniind că „țara are nevoie de venituri”, scrie Kathimerini.

Stournaras a precizat că economia subterană din Grecia depășește 40 de miliarde de euro și că scutirile fiscale existente trebuie să fie evaluate pentru a se stabili dacă se referă la persoanele cu adevărat vulnerabile.

Pe baza cifrelor furnizate de Ministerul de Finanțe, scutirile de impozite se ridică la 28% din veniturile fiscale, în timp ce în unele cazuri deducerile nu pot fi contabilizate, cum ar fi moștenirile și câștigurile din jocurile de noroc, deoarece nu sunt informatizate.

De asemenea, pierderile din TVA nu sunt înregistrate, deoarece scutirile profesiilor de la plata taxei nu pot fi măsurate. Costul scutirilor este dificil de determinat, deoarece întreprinderile scutite nu depun declarații de TVA. Publicația citată notează că datele de mai sus și faptul că aproape șapte din zece contribuabili declară venituri care nu depășesc 10 000 de euro demonstrează nu numai că materialul impozabil este ascuns, dar și că scutirile și facilitățile sunt, de asemenea, direcționate către acele grupuri care evită să-și declare veniturile reale.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *