Șefa FMI: Ţările cu o poziţie puternică ar trebui să ajute statele afectate de datoriile mari

Kristalina Georgieva Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Ţările cu o poziţie relativ puternică ar trebui să ajute statele vulnerabile, în special cele care se confruntă cu dificultăţi legate de nivelul datoriei, a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

O astfel de asistenţă ar fi în mod special importantă în contextul majorării dobânzilor şi a deprecierii valutelor, a explicat şeful FMI.

“Avem nevoie urgent de mecanisme globale mai rapide şi mai eficiente pentru a acorda asistenţă ţărilor afectate de nivelul ridicat al datoriei”, astfel de mecanisme ar fi atât în beneficiul debitorilor, cât şi al creditorilor, a declarat Georgieva la Forumul Boao Forum pentru Asia.

Oficialul a adăugat: “Succesul iniţiativei ar elimina o sursă importantă de incertitudini pe plan global”.

FMI salută angajamentul Chinei în programul comun privind datoriile şi participarea la masa rotundă privind datoriile globale suverane, a anunţat Georgieva.

Forumul Boao, perceput ca echivalentul asiatic al Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, se desfăşoară până vineri în insula chineză Hainan.

Ţările trebuie să lucreze împreună pentru a revigora comerţul internaţional într-un mod echitabil, astfel încât mai mulţi oameni să beneficieze de pe urma globalizării, şi să fie diversificate lanţurile de aprovizionare, pe baza unei logici economice, a declarat Georgieva.

Oficialul a explicat că cercetările FMI arată că pe termen lung costurile fragmentării comerţului ar putea ajunge la 7% din PIB-ul global, iar Asia, ca regiune cu un nivel ridicat de integrare, ar fi cea mai afectată.

De asemenea, guvernele trebuie să protejeze persoanele vulnerabile, în special în ţările care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii trei ani, a afirmat Georgieva, referindu-se la impactul pandemiei de COVID-19.

“Aceasta înseamnă furnizarea de sprijin fiscal orientat pentru cei care au cea mai multă nevoie, sau cei mai afectaţi de insecuritatea alimentară sau de criza costului de trai”, susţine directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Comentarii

  1. In special cand datoriile tot lor le apartin iar China le face Competitie… (vezi NYTimes)(articol slabut rau si ‘misleading’)(US au ingropat America Latina in Datorie, n-au ‘salvat-o, ca in articol)

    Ironia Sortii, Lacomia are Costuri.

    Culmea, cat de aberant sa fii sa ceri dobanda mai mare decat cresterea reala, considerand Coruptia de care esti ‘highly aware’, mai ales cand tot ‘tu’ ti-ai instalat dictatorii de ‘dreapta’ “p’acolo”…

    Joseph Stiglitz, Michael Hudson e prea excentric..
    Ar mai fi “.. the Myth of Free Trade”, v-am zis de ea de secole, nu s-a atins nici Dracul.. 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *