Şeful Deutsche Bank: Germania va deveni „bolnavul Europei” dacă problemele structurale nu vor fi abordate imediat

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, a declarat că Germania va deveni ”bolnavul Europei” dacă ”problemele structurale” nu vor fi abordate imediat, relatează CNBC, citat de News.ro.

”Nu suntem bolnavul Europei”, a spus Sewing în discursul său de la Handelsblatt Banking Summit 2023, de miercuri, ”dar este şi adevărat că există slăbiciuni structurale care frânează economia noastră şi o împiedică să îşi dezvolte marele potenţial”.

”Vom deveni bolnavul Europei dacă nu abordăm aceste probleme structurale acum”, a adăugat el.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

CEO-ul Deutsche Bank a spus că cea mai mare sarcină revine băncilor, ale căror roluri se schimbă în climatul macroeconomic actual.

”Suntem mai solicitaţi ca niciodată ca manageri de risc şi consilieri. Aceasta este o mare responsabilitate, dar şi o mare oportunitate de a crea o nouă încredere”, a spus Sewing.

″[Noi] nu trebuie să ne înşelăm: suntem încă în urmă în urma concurenţilor noştri internaţionali, chiar dacă situaţia economică specială cauzată de ratele dobânzilor trece oarecum peste asta, mai mult pentru unele instituţii, mai puţin pentru altele”, a adăugat el.

Sewing a enumerat, de asemenea, alte probleme care contribuie la imaginea Germaniei ca ”bolnav”, inclusiv costurile mari şi imprevizibile ale energiei, conexiunile lente la internet, reţelele feroviare învechite, întârzierile în digitalizare, lipsa muncitorilor calificaţi, birocraţia excesivă şi procedurile lungi de aprobare.

Au existat multe dezbateri în ultimele luni cu privire la faptul dacă Germania merită această poreclă, care a fost folosită pentru prima dată pentru a descrie cea mai mare economie a Europei în 1998, în timp ce a abordat provocările costisitoare ale unui mediu post-reunificare.

Mulţi dintre factorii care provoacă economia germană sunt consideraţi factori adverşi la nivel mondial, a declarat marţi pentru CNBC Peter Oppenheimer, strateg şef pentru acţiuni globale şi şef al cercetării macroeconomice EMEA la Goldman Sachs.

”Dificultăţile cu care se confruntă economia în acest moment sunt provocate într-adevăr de mai mulţi factori”, a declarat Oppenheimer pentru CNBC, cu provocări în sectorul de producţie, un impuls dezamăgitor din partea redeschiderii Chinei şi costuri mai mari ale energiei, care contribuie la recesiunea din Germania.

”Nu este… nu o recesiune profundă, dar a fost evident mai afectată de factori adverşi”, a spus Oppenheimer.

Germania a intrat într-o recesiune tehnică în primul trimestru al anului, deoarece creşterea PIB-ului a fost revizuită în jos, de la zero la -0,3%. De atunci, o serie de instituţii au prognozat o scădere în continuare a economiei germane, inclusiv banca centrală a Germaniei şi Fondul Monetar Internaţional.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: