Şeful UniCredit, Andrea Orcel, a participat la o întâlnire virtuală pe care banca italiană a avut-o vineri cu Commerzbank, după ce a devenit cel mai mare investitor privat al creditorului german, a declarat sâmbătă, o sursă informată, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Bettina Orlopp, directorul general desemnat al Commerzbank, a fost prezentă şi ea la conferinţa de vineri, pe care o sursă UniCredit a descris-o anterior ca fiind genul de întâlnire pe care companiile o organizează cu investitorii lor. UniCredit a refuzat să comenteze.
Orlopp, care a fost numită CEO Commerzbank la începutul acestei săptămâni, a declarat, joi, la o conferinţă financiară din Londra, că cele două bănci se vor întâlni pentru ”a face schimb de opinii”, acum că UniCredit este acţionar.
Ziarele italiene au relatat pentru prima dată sâmbătă prezenţa lui Orcel.
Cotidianul Il Sole 24 Ore a spus, de asemenea, că obiectivele financiare ale Commerzbank au fost discutate în cadrul întâlnirii, la care nu a fost menţionată nicio potenţială combinaţie.
Orcel a declarat public că o legătură ar fi cel mai bun rezultat după ce a doua mare bancă a Italiei a construit luna aceasta un potenţial pachet de 21% la rivala germană, sub rezerva autorizaţiei de supraveghere.
O fuziune, totuşi, ar necesita un sprijin larg din partea tuturor părţilor interesate relevante, potrivit lui Orcel, care nu a exclus vânzarea pachetului de acţiuni al UniCredit – o mişcare care ar şterge probabil prima de preluare de 30% inclusă în acţiunile Commerzbank de când UniCredit a cumpărat pachetul.
TENSIUNI ÎN GERMANIA
Investiţia UniCredit a stârnit tensiuni în Germania, unde conducerea Commerzbank, angajaţii şi cancelarul ţării, Olaf Scholz, şi-au exprimat cu toţii opoziţia.
Guvernul italian a adoptat până acum o atitudine mai prudentă, dar viceprim-ministrul Matteo Salvini a declarat săptămâna aceasta că nu ar dori ca UniCredit să-şi mute baza în Germania, ca parte a acordului.
Un purtător de cuvânt al UniCredit a reiterat sâmbătă că UniCredit fiind pur şi simplu un investitor în Commerzbank, nu au existat discuţii cu privire la locul în care va avea sediul o entitate combinată.
”În orice caz, sediul UniCredit este în Italia, a fost întotdeauna în Italia şi nu există niciun motiv ca acest lucru să se schimbe”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Reuters a relatat vineri că UniCredit discută cu sindicatele planuri de a-şi reduce birourile centrale, permiţând până la 1.000 de angajaţi să se pensioneze anticipat şi să recalifice alţi 600, care vor fi apoi mutaţi în mare parte în sucursale.
Un centru corporativ redus în Milano s-ar putea dovedi un avantaj, dacă UniCredit ar urmări un acord.
Mai multe surse familiare cu planurile de lungă durată ale UniCredit de a prelua Commerzbank spun că locaţia sediului s-a dovedit întotdeauna o piedică, Germania fiind dornică să apere rădăcinile germane ale Commerzbank, iar Italia îngrijorată că grupul UniCredit ”devine prea german”.
Germania ar reprezenta mai mult de 55% atât din împrumuturile clienţilor, cât şi din depozitele unui grup combinat.