Serbia se aşteaptă la noi îmbunătăţiri ale ratingului, după ce a obţinut de la S&P un calificativ de tip “investment grade” (recomandat pentru investiţii)

agentie de rating, standard and poor, s&p Sursa foto: King Ho Yim - Dreamstime.com

Ministrul de Finanţe din Serbia, Sinisa Mali, se aşteaptă ca şi alte agenţii de evaluare financiară să urmeze exemplul S&P Global Ratings, acordând ţării un rating de credit de tip “investment grade” (recomandat pentru investiţii), transmite Bloomberg, citat de Agerpres..

S&P a revizuit în creştere, cu o treaptă, ratingul suveran pe termen lung al Serbiei, de la “BB plus” la “BBB minus”, renunţând pentru prima dată la categoria “junk” (nerecomandat pentru investiţii) atribuită obligaţiunilor în valută. Decizia vine după ce în aprilie S&P a îmbunătăţit perspectiva atribuită ratingului Serbiei de la stabilă la pozitivă, decizii similare fiind adoptate în august de Fitch Ratings şi Moody’s Ratings.

“În următoarele şase luni, anticipăm că alte două mari agenţii de evaluare financiară vor acţiona. Mă aştept ca cel puţin una dintre ele să confirme un calificativ de tip “investment grade”, a declarat Sinisa Mali.

Revizuirea în creştere a ratingului vine pe fondul eforturilor autorităţilor de la Belgrad de a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice şi de a ajunge din urmă ţările vecine, după anii în care s-au resimţit efectele războiului şi ale luptelor pentru putere. Serbia, care a depus cererea de aderare la UE în decembrie 2009 şi a primit statutul de ţară candidată în martie 2012, rămâne cu un rating din categoria “junk” de la Fitch şi Moody’s.

“De mai mult de un an, spreadurile pentru obligaţiunile guvernamentale ale Serbiei arătau mai mult un rating de credit de tip “investment grade”. Cu această confirmare, se deschide o nouă perspectivă pentru noii investitori, iar revizuirea în creştere a ratingului va ajuta la reducerea costurilor de împrumut”, a explicat ministrul de Finanţe.

El a refuzat să facă declaraţii privind orice potenţială emisiune de obligaţiuni, dar a spus că Serbia are lichidităţi de aproximativ 700 miliarde de dinari (6,5 miliarde de dolari), iar datoria publică se situează la 46,5% din PIB.

“Nu avem nevoie de bani. În conturile noastre avem suficienţi bani şi buffers (rezerve de capital)”, a dat asigurări Mali.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.