Sondaj Bloomberg: Ungaria va rata ţinta de deficit în acest an/ Declinul economiei provoacă dificultăţi politicii fiscale

deak ferenc bancnota ungaria forint bani maghiari sursa foto: Pixabay

Deficitul bugetar al Ungariei va depăşi anul acesta ţinta Guvernului, deoarece declinul economiei provoacă dificultăţi politicii fiscale, se arată într-un sondaj realizat de Bloomberg News, citat de Agerpres.

Deficitul va fi de 4,3% din PIB în 2023, depăşind ţinta Guvernului de 3,9% din PIB şi estimarea de 4,1% din PIB făcută de economişti în trimestrul doi din 2023, conform sondajului Bloomberg. PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 0,3% comparativ cu 2022, în timp ce anterior economiştii estimau o creştere de 0,2% iar obiectivul Executivului era o creştere de 1,5%.

„Evident, menţinerea ţintei de deficit bugetar va fi cea mai dificilă sarcină”, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, la o conferinţă de presă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Când a fost întrebat dacă ţinta Executivului privind creşterea de 1,5% a economiei este posibilă, el a răspuns: „Pot confirma că şansele sunt mici”.

„Principalul motiv din spatele problemelor legate de economie şi de deficit îl reprezintă colapsul mult mai accentuat al cererii interne. Mă aştept la Guvernul să revizuiască în sus ţinta de deficit pentru 2023, a apreciat economistul Peter Virovacz, de la ING Bank Ungaria.

Perspectivele privind economia ungară sunt mai sumbre decât ale Poloniei, a cărei economie ar putea creşte anul acesta cu 0,9%, conform unui sondaj separat al Bloomberg.

În plus, deficitul bugetar al Poloniei ar putea fi mai ridicat, de 5% din PIB, sporind presiunile asupra bugetului înaintea alegerilor generale din octombrie. În 2024, Guvernul de la Varşovia se aşteapă la un deficit bugetar de 4,5% din PIB, după ce anterior estima un nivel de 3,4% din PIB.

Economia Ungariei s-a contractat patru trimestre consecutive, consumatorii şi companiile fiind afectaţi de cel mai ridicat nivel al inflaţiei din Uniunea Europeană şi de cele mai ridicate rate ale dobânzilor.

Singura veste bună ar fi estimarea privind inflaţia, economiştii previzionând că până la finalul anului v scădea sub 9%, după ce în ianuarie era de aproape 26%. De asemenea, rata dobânzii ar urma să scadă la 11%, de la 15% în prezent, conform studiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: