Mai mult de trei sferturi dintre alegătorii elvețieni doresc ca mega-banca combinată, creată prin preluarea de urgență de către UBS a rivalului Credit Suisse, să fie divizată printr-o nouă legislație, scrie Financial Times.
Un sondaj publicat vineri seară de cel mai mare institut de sondaje din țară, GfsBern, dă un nou impuls solicitărilor din Elveția pentru o revizuire a tranzacției, pentru o posibilă anulare a acesteia și chiar pentru legi care să recupereze permanent bonusurile angajaților Credit Suisse în beneficiul contribuabililor.
Cele mai mari trei partide politice ale țării și-au exprimat săptămâna aceasta rezervele profunde față de această salvare – care a fost negociată la sfârșitul săptămânii trecute de Consiliul Federal Elvețian, executivul țării format din șapte persoane.
Parlamentul elvețian – care se reunește doar o dată la câteva luni – urmează să se reunească într-o sesiune de urgență în aprilie. Consiliul Federal se va confrunta probabil cu o furtună politică atunci când o va face.
Cel mai mare partid politic din țară, SVP, populistul de dreapta, care controlează un sfert din locurile din parlament, a declarat că va pune veto la prelungirea sprijinului de lichiditate pentru UBS și Credit Suisse din partea Băncii Naționale a Elveției dacă guvernul nu se angajează să desființeze entitatea și să ia măsuri pentru a recupera bonusurile acordate bancherilor de la Credit Suisse.
Al doilea partid ca mărime, social-democrații de stânga, a declarat că va cere o nouă legislație bancară. „Măsuri dure vor fi pe masă”, a promis partidul susținătorilor săi. „Trebuie făcute legi care să pună capăt culturii iresponsabilității”.
Chiar și partidul conservator pro-business FDP, al treilea partid ca mărime, a cerut măsuri drastice. Partidul a declarat că banca națională a Credit Suisse ar trebui să fie separată de UBS imediat ce fuziunea va fi rezolvată și piețele se vor calma.
„O UBS cu un bilanț total de 1,5 miliarde de franci elvețieni este prea mare pentru Elveția”, a declarat partidul.
Sondajul a arătat că 83% dintre alegători au fost de acord „în totalitate” cu faptul că managementul Credit Suisse ar trebui să fie „tras la răspundere”, iar 71% au fost de acord cu faptul că profiturile nu ar trebui să rămână private atât timp cât sunt implicați banii contribuabililor.