Sondaj. Ungaria este mai puţin atractivă pentru investitorii străini, în acest an

Budapesta, Ungaria Sursa foto: Pexels

Pentru companiile străine, anul acesta Ungaria este o destinaţie de investiţii mai puţin atractivă decât a fost în urmă cu un an, potrivit raportului din primăvara anului 2023 al Camerei de Comerț și Industrie Germano-Ungară (DUIHK), scrie Rador.

Anul trecut, 88% dintre cei care au participat la sondaj ar fi ales din nou Ungaria ca locaţie a investiţiilor, însă anul acesta, această proporţie a scăzut la 79%. DUIHK şi-a efectuat în acest an sondajul de conjunctură pentru a 29-a oară, în perioada 13 februarie-17 martie, prin participarea a 249 de companii străine, majoritatea din Germania. DUIHK a efectuat acest sondaj şi în alte 15 ţări din regiune şi în urma răspunsurilor celor 1.620 de participanţi va realiza o analiză comparativă. Rezultatele sondajului au fost prezentate miercuri, la Budapesta, la o conferinţă de presă.

Prezentând rezultatele raportului, șeful Departamentului de comunicare al DUIHK, Dirk Wölfer, a subliniat că în prezent, companiile consideră că perspectivele lor sunt mai puţin favorabile decât în oricare dintre perioadele din ultimii zece ani. În acelaşi timp, există o dorință de creștere în ceea ce privește planurile de investiții și ocuparea forței de muncă, în baza căreia se pare că recesiunea economică este considerată temporară. Companiile menţionează cel mai adesea creşterea preţurilor la energie ca fiind o ameninţare la adresa propriei afaceri, pe al doilea loc situându-se lipsa forţei de muncă calificate, iar pe al treilea loc, cursul de schimb valutar. Aceste riscuri sunt probleme similare şi în alte ţări din regiune, a menţionat Wölfer. Potrivit sondajului din acest an, satisfacţia faţă de calitatea locaţiilor companiei (condițiile-cadru de politică economică, piața muncii, infrastructură și parteneri) s-a deteriorat din nou ușor față de anul precedent: ratingul mediu s-a modificat de la 2,97 la 3,11 puncte (pe o scară de la 1 la 5). La scăderea satisfacţiei au contribuit şi măsurile de politică economică adoptate la începutul anului 2022, precum şi supraimpozitarea profitului şi impunerea administrativă a unor plafoane la preţuri pentru anumite produse.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Procentul companiilor mulțumite și nemulțumite cu costul forței de muncă este similar, cu toate acestea, companiile se așteaptă în continuare la o creștere mare a cheltuielilor salariale, în medie de 14 la sută pentru acest an. Indicele sentimentului investițional al DUIHK, care monitorizează așteptările de afaceri și evaluarea mediului de afaceri, a scăzut de la 6 puncte anul trecut la 2 puncte. Acest aspect confirmă previziunile conform cărora creșterea PIB-ului va încetini, a mai precizat DUIHK.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: