S&P Global: Incertitudinea legată de productivitatea slabă și de costurile ridicate ale forței de muncă ar putea reduce producția economică a zonei euro

zona euro

Incertitudinea legată de productivitatea slabă și de costurile ridicate ale forței de muncă ar putea reduce producția economică a zonei euro, a declarat agenția globală de rating de credit S&P în perspectiva economică actualizată, citată de Euronews.com.

Zona euro se confruntă cu perspective de creștere economică mai slabe decât se așteptau economiștii în următorii doi ani, iar inflația ar putea să se retragă atât de rapid pe cât speră mulți, ceea ce ar putea duce la mai puține reduceri de dobândă din partea Băncii Centrale Europene (BCE), sugerează cea mai recentă prognoză economică a agenției globale de rating de credit S&P.

Blocul comunitar va avea o creștere a PIB-ului de 0,7% în acest an, ușor mai mică decât cea de 0,8% din prognoza anterioară a S&P Global Ratings.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Există îndoieli că revenirea creșterii va fi puternică după 2024, parțial din cauza productivității alarmant de scăzute, care are un impact asupra producției economice, a ocupării forței de muncă și a salariilor.

„Economia europeană este pe drumul cel bun pentru o îmbunătățire a activității și o oarecare moderare a creșterii ocupării forței de muncă, dar ceea ce vedem, de asemenea, este că productivitatea a rămas în urma tendințelor sale pe termen lung”, a declarat pentru Euronews.com Business Sylvain Broyer, economist șef al S&P pentru EMEA, adăugând că productivitatea a fost practic stagnantă de ani de zile, ceea ce este destul de îngrijorător.

Între timp, punerea în aplicare a Planului de redresare a UE pentru următoarea generație, care vizează promovarea tranziției ecologice și digitale prin investiții publice și reforme, este mult întârziată. Acest lucru înseamnă că o mare parte din cheltuielile publice lipsesc din economia zonei euro.

Proiectele care nu au fost finalizate la termenul stabilit până în trimestrul al treilea din 2023 reprezintă un decalaj de 127 de miliarde de euro, echivalentul a 0,7 % din PIB-ul UE din 2023, care nu a fost încă cheltuit și care nu a impulsionat economia.

„Atât stagnarea productivității, cât și întârzierea punerii în aplicare a proiectului Next Generation EU ne-au determinat să revizuim în scădere revenirea preconizată a creșterii economice pentru 2025 și 2026.”

Potrivit celei mai recente previziuni a agenției, PIB-ul zonei euro va crește cu 1,3% în 2025 și 2026, în loc de 1,5% și, respectiv, 1,4%, cât se preconiza anterior.

Analizând creșterea actuală surprinzător de scăzută a prețurilor de consum, agenția de rating a determinat agenția de rating să își reducă prognoza privind inflația la 2,6%, de la 2,9% pentru 2024.

Cu toate acestea, pe termen mai lung, există riscul ca o creștere ridicată a salariilor, de aproximativ 4% în prezent, împreună cu o productivitate lentă, să ducă la creșterea inflației, care ar putea fi afectată și de comerțul internațional în Marea Roșie.

Broyer a spus că BCE va reduce ratele de trei ori în 2024, începând cu luna iunie. În 2025, BCE ar putea avea mai puține reduceri de rate decât se aștepta anterior, doar trei, ceea ce ar duce la faptul că rata facilității de depozit, în prezent de 4%, va încheia anul 2025 la 2,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: