Starbucks a concediat ilegal angajați americani din cauza acțiunilor sindicale, a decis un judecător

Starbucks Sursă foto: Unsplash

Starbucks a concediat în mod ilegal șase angajați din statul New York, în cadrul unei acțiuni de respingere a sindicatelor, a decis un judecător al Consiliului Național pentru Relații de Muncă din SUA (NLRB), relatează BBC.

Judecătorul spune că firma a comis încălcări “flagrante și generalizate” ale legislației federale a muncii în magazinele sale din orașele Buffalo și Rochester.

Lanțul de cafenele a fost obligat să îi reangajeze pe foștii lucrători și să îi despăgubească pe ceilalți care au fost afectați.

În replică, Starbucks a declarat că acțiunile sale au fost legale și în conformitate cu politicile.

“Credem că decizia și măsurile reparatorii ordonate sunt nepotrivite având în vedere dosarul în această chestiune și luăm în considerare toate opțiunile pentru a obține o revizuire juridică suplimentară”, a declarat Starbucks pentru BBC.

Într-o decizie de peste 200 de pagini, Michael A Rosas, care este un judecător federal de drept administrativ, a ordonat, de asemenea, Starbucks să reangajeze un alt lucrător despre care a decis că a fost forțat în mod ilegal să își părăsească locul de muncă.

Dl Rosas a declarat că Starbucks a dat dovadă de “un dispreț general față de drepturile fundamentale ale angajaților” ca răspuns la campaniile sindicale.

Judecătorul a adăugat că societatea a interogat și amenințat lucrătorii și a restricționat discuțiile privind salariile.

De asemenea, a trimis în mod repetat personal de rang înalt în magazine “pentru a supraveghea mai îndeaproape, a monitoriza sau a crea impresia că activitățile sindicale ale angajaților sunt supravegheate”, a spus el.

NLRB este o agenție federală independentă care are competența de a proteja drepturile angajaților de a se sindicaliza la locul de muncă.

Michael Sanabria, un barman Starbucks din Buffalo, a declarat că hotărârea a fost “o victorie atât de mare pentru noi și pentru mișcarea sindicală în ansamblu”.

“Decizia este rezultatul unor luni de organizare neobosită a lucrătorilor… care au cerut condiții de muncă mai bune în fața unor acțiuni istorice, monumentale și acum considerate ilegale de desființare a sindicatelor”, a declarat Michelle Eisen, barista la o altă unitate Starbucks din Buffalo.

Anul trecut, lucrătorii din aproximativ 270 de magazine Starbucks din SUA au votat pentru a se înscrie în sindicate, în ciuda opoziției firmei. Starbucks are aproximativ 9.000 de magazine deținute de companie în SUA.

Militanții sindicali au acuzat compania că trage de timp la masa negocierilor și că încalcă legislația muncii în timp ce încearcă să oprească mișcarea.

Starbucks – care s-a mândrit mult timp cu reputația sa de angajator progresist și favorabil lucrătorilor – a declarat că respectă dreptul lucrătorilor de a protesta.

În ultimele luni, compania a mărit salariile și a făcut alte schimbări ca răspuns la nemulțumire.

 

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *