Start-up-urile din Tehnologie, lovite de pandemie

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Peste 70% dintre reprezentanții unor startup-uri care au participat la un studiu realizat la începutul anului au spus că afacerile le-au fost afectate – în cazul unora parțial, în cazul altora mult mai grav. Este una dintre primele concluzii anunțate de Romanian Tech Startups Association (ROTSA), care a demarat la începutul anului 2021 o cercetare privind Impactul COVID-19 asupra startup-urilor de tehnologie.

Cristiana Bogățeanu, director executiv ROTSA, amintește într-un material publicat de todaysoftmag.ro că, potrivit ultimului raport al Startup Genome, “Global Startup Ecosystem Report” virusului COVID-19 ar putea fi “un eveniment de extincție în masă” pentru startup-uri. În primele trei luni ale anului 2020, finanțarea cu capital de risc a scăzut la nivel mondial cu 20%, în timp ce în China scăderea a fost de 50%. Raportul mai arată că 72% din startup-urile din întreaga lume au avut parte de o scădere semnificativă a veniturilor, media fiind de 32%. Pe de altă parte, startup-urile de tehnologie s-au putut adapta rapid noului trend de muncă de la distanță, iar companiile care oferă servicii online, infrastructură cloud, automatizare și-au accelerat procesul de dezvoltare și extindere.

Bogățeanu a mai precizat că, la nivel național, Romanian Tech Startups Association a demarat la începutul anului 2021 cercetarea “Impactul COVID-19 asupra start-up-urilor de tehnologie“. Aceasta urmărește să analizeze impactul pandemiei la nivelul activității startup-urilor, care au fost nevoile lor, precum și care au fost oportunitățile apărute.  Pentru multe dintre startup-urile românești munca de la distanță a reprezentat un beneficiu, iar pentru cei care deja aveau activitatea în zona de online impactul a fost unul pozitiv. Pentru anul 2021 fondatorii de startup-uri românești își păstrează optimismul, se așteaptă creșteri semnificative mai ales în ceea ce privește cererea.

“Din cele peste 120 de startup-uri care au participat la studiu, la întrebarea “Ți-a afectat pandemia COVID-19 startup-ul?” peste 70% dintre respondenți ne-au răspuns că afacerile le-au fost afectate, în cazul unora parțial, în cazul altora mult mai grav. În încercarea de a mai contracara din efectele secundare, la întrebarea “Care au fost primele schimbări făcute la nivelul startup-ului cand ați realizat impactul COVID-19?”, majoritatea au îmbrățișat munca remote, în timp ce au venit cu diverse soluții stabilizatoare: reducerea costurilor, ajustarea planului de business, optimizarea resursei umane, noi produse, noi piețe de desfacere”, menționează directorul ROTSA.

Aceasta mai menționează că domenii precum securitate cibernetică, Health Tech și Saas au avut parte de o creștere importantă, iar efectul COVID-19, în ciuda consecințelor grave asupra afacerilor a devenit un factor de creștere. Pandemia actuală s-a dovedit a fi un puternic catalizator pentru călătoria către cloud, iar Telemedicina a cunoscut o creștere care ar putea fi acceptată pe scară largă ca parte a unui nou normal.

Citește articolul integral AICI

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *