Statele Unite ale Americii vor prelungi scutirea de taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din UE, dacă va fi necesar

combinatul otel cos targoviste sursa site oficial Foto: Combinatul COS Târgoviște / site oficial

Statele Unite vor extinde perioada de suspendare a taxelor vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din UE, dacă cele două părţi au nevoie de mai mult timp pentru a conveni măsurile ce vizează supracapacitatea şi producţia cu emisii scăzute de dioxid de carbon, a afirmat Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Din ianuarie 2022, Statele Unite au suspendat pentru doi ani taxele vamale suplimentare de 25% la oţel şi 10% la aluminiu provenind din UE, înlocuind taxe impuse de fostul preşedinte Donald Trump cu un sistem de cote tarifare (TRQ).

Acesta permite SUA să importe fără taxe vamale până la 3,3 milioane de tone metrice de oţel şi 384.000 de tone de aluminiu din țările Uniunii Europene.

“Nu am ameninţat că lăsăm să expire sistemul de cote tarifare şi că reimpunem tarifele vamale suplimentare de 25% la oţel şi 10% la aluminiu provenind din Uniunea Europeană. De la început, am indicat clar blocului comunitar că intenţionăm să extindem TRQ la începutul anului dacă va fi nevoie de mai mult timp pentru negocieri”, le-a spus jurnaliştilor Mark Gitenstein.

Statele Unite şi Uniunea Europeană caută să ajungă la un acord privind măsurile ce vizează capacitatea de producţie de metale în exces în unele ţări, cum ar fi China, şi să promoveze oţelul produs cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Ele voiau, de asemenea, să încheie un acord privind mineralele critice, până la summitul de săptămâna trecută, dar ambele iniţiative au eşuat.

Gitenstein a dat asigurări că Statele Unite şi Uniunea Europeană au făcut în ultimii doi ani progrese substanţiale în discuţiile privind importurile de oţel şi aluminiu şi sunt decise să găsească o soluţie în următoarele luni.

SUA și UE vor de asemenea să ajungă la un acord conform căruia vehiculele electrice la construcţia cărora se foloseşte cobalt, grafit, litiu, mangan sau nichel, extras sau procesat în UE, să fie eligibile pentru facilităţile fiscale din SUA.

Statele Unite sunt decise să continue şi aceste discuţii, a afirmat Gitenstein.

Foto: Combinatul COS Târgoviște / site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *