Studiu: 81% dintre angajații din SUA spun că o săptămână de 4 zile i-ar face mai productivi, în special în aceste domenii precum sănătate, educație sau ospitalitate

Redacția aug. 13, 2023 1 comentarii
angajati

Circa 81% dintre angajații din SUA spun că ar fi mai productivi dacă li s-ar oferi șansa de a lucra o săptămână de lucru de patru zile, iar acest lucru ar putea fi un impuls și mai mare pentru cei care au un job stresant, potrivit unui nou studiu, citat de CNBC.

Sondajul a fost realizat pe Fishbowl de către Glassdoor și ia în considerare peste 12.000 de răspunsuri de la profesioniști din SUA.

Lucrătorii din domenii stresante au fost cei mai predispuși să spună că ar face mai mult dacă ar putea trece la un program de patru zile: lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii și profesioniștii din domeniul comerțului cu amănuntul și al ospitalității.

„Există un volum extins de cercetări care confirmă o legătură strânsă între epuizare și scăderea productivității muncii”, a declarat Aaron Terrazas, economist șef la Glassdoor, pentru CNBC.

Ciclul burnout-productivitate este „vicios”, adaugă el. Dacă nu sunt controlați, lucrătorii epuizați sunt mai predispuși să caute de lucru în altă parte, iar „atunci când demisionează, acest lucru lasă mai mult de lucru pentru colegii de echipă rămași, care riscă apoi să se epuizeze și mai mult”.

Participanții la experimentele globale privind săptămâna de lucru de patru zile spun că noul aranjament a dus la reducerea epuizării, precum și la beneficii pentru sănătatea, finanțele și relațiile lor. Majoritatea șefilor au evaluat bine experiența lor generală, spunând că performanța și productivitatea afacerii au rămas ridicate, veniturile au crescut și cifra de afaceri a scăzut.

Până în prezent, multe dintre discuțiile despre viabilitatea unei săptămâni de patru zile tind să se concentreze asupra angajaților din birouri, deși datele Glassdoor arată cum flexibilitatea programării – și în special reducerea zilelor de lucru – ar putea fi benefică pentru lucrătorii din prima linie.

„De asemenea, ar trebui să ținem cont de faptul că, în special în cazul asistenței medicale, nu ar trebui să confundăm o zi de lucru cu un program de opt ore de la 9 la 5″, spune Terrazas. „Mulți lucrători din domeniul sănătății sunt obișnuiți să lucreze mai multe ore continue de la formarea lor medicală.”

Între timp, cei cu roluri juridice, contabile și financiare spun că o săptămână mai scurtă nu le-ar crește productivitatea.

În funcție de sex, femeile (88%) au fost mai predispuse decât bărbații (75%) să spună că ar face mai mult dacă ar avea o săptămână de lucru mai scurtă.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

  1. Corect. Sluga de roman munceste 7 zile lumina pt ca stapana su american sa munceasca 4😀😀😀. Va meritati soarta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *