Studiu: 81% dintre angajații din SUA spun că o săptămână de 4 zile i-ar face mai productivi, în special în aceste domenii precum sănătate, educație sau ospitalitate

angajati Sursă foto: Unsplash

Circa 81% dintre angajații din SUA spun că ar fi mai productivi dacă li s-ar oferi șansa de a lucra o săptămână de lucru de patru zile, iar acest lucru ar putea fi un impuls și mai mare pentru cei care au un job stresant, potrivit unui nou studiu, citat de CNBC.

Sondajul a fost realizat pe Fishbowl de către Glassdoor și ia în considerare peste 12.000 de răspunsuri de la profesioniști din SUA.

Lucrătorii din domenii stresante au fost cei mai predispuși să spună că ar face mai mult dacă ar putea trece la un program de patru zile: lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii și profesioniștii din domeniul comerțului cu amănuntul și al ospitalității.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Există un volum extins de cercetări care confirmă o legătură strânsă între epuizare și scăderea productivității muncii”, a declarat Aaron Terrazas, economist șef la Glassdoor, pentru CNBC.

Ciclul burnout-productivitate este „vicios”, adaugă el. Dacă nu sunt controlați, lucrătorii epuizați sunt mai predispuși să caute de lucru în altă parte, iar „atunci când demisionează, acest lucru lasă mai mult de lucru pentru colegii de echipă rămași, care riscă apoi să se epuizeze și mai mult”.

Participanții la experimentele globale privind săptămâna de lucru de patru zile spun că noul aranjament a dus la reducerea epuizării, precum și la beneficii pentru sănătatea, finanțele și relațiile lor. Majoritatea șefilor au evaluat bine experiența lor generală, spunând că performanța și productivitatea afacerii au rămas ridicate, veniturile au crescut și cifra de afaceri a scăzut.

Până în prezent, multe dintre discuțiile despre viabilitatea unei săptămâni de patru zile tind să se concentreze asupra angajaților din birouri, deși datele Glassdoor arată cum flexibilitatea programării – și în special reducerea zilelor de lucru – ar putea fi benefică pentru lucrătorii din prima linie.

„De asemenea, ar trebui să ținem cont de faptul că, în special în cazul asistenței medicale, nu ar trebui să confundăm o zi de lucru cu un program de opt ore de la 9 la 5″, spune Terrazas. „Mulți lucrători din domeniul sănătății sunt obișnuiți să lucreze mai multe ore continue de la formarea lor medicală.”

Între timp, cei cu roluri juridice, contabile și financiare spun că o săptămână mai scurtă nu le-ar crește productivitatea.

În funcție de sex, femeile (88%) au fost mai predispuse decât bărbații (75%) să spună că ar face mai mult dacă ar avea o săptămână de lucru mai scurtă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Corect. Sluga de roman munceste 7 zile lumina pt ca stapana su american sa munceasca 4😀😀😀. Va meritati soarta

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.