Studiu: Companiile germane se aşteaptă la creşterea exporturilor în industria chimică

BASF - dreamstime Sursa foto: Dreamstime

Încrederea în sectorul exporturilor din Germania s-a deteriorat semnificativ în august, deşi există semne de îmbunătăţire în domeniul industriei chimice, se arată într-un studiu publicat luni, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Indicele publicat de Institutul Ifo privind aşteptările în domeniul exporturilor a scăzut la minus 6,3 în august, de la minus 6 puncte luna precedentă.

“Exporturile Germaniei sunt în continuare afectate de cererea globală slabă. Din ce în ce mai multe companii se plâng de asemenea că sunt mai puţin capabile să concureze la nivel global”, a apreciat Klaus Wohlrabe, director în cadrul Ifo.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În domeniul industriei chimice, care ar urma pe ansamblu să înregistreze scădere anul acesta din cauza cererii slabe şi a costurilor ridicate cu energia, companiile se aşteaptă acum la o creştere a exporturilor, conform studiului Ifo.

Industria chimică din Germania, mare consumatoare de energie, s-a confruntat cu un declin semnificativ al comenzilor, deoarece clienţii şi-au redus stocurile, în contextul inflaţiei ridicate.

Acest sector este considerat un indicator al situaţiei economiei deoarece produce materiale folosite în diverse ramuri, de la industria auto la construcţii, agricultură şi textile.

Răspunsurile pozitive şi negative sunt echilibrate în rândul producătorilor auto, în privinţa aşteptărilor în domeniul exporturilor, în timp ce în sectorul producţiei de utilaje şi echipamente încrederea s-a deteriorat şi mai mult, apreciază Ifo.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, comparativ cu primul trimestru din 2023, arată datele finale publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), în linie cu estimarea iniţială şi cu aşteptările analiştilor.

PIB-ul Germaniei înregistrase un declin de 0,4% în trimestrul patru din 2024 şi o scădere de 0,1% în primele trei luni din acest an.

Printre cauzele stagnării se află încetinirea economiei globale – care a dus la declinul exporturilor Germaniei, scăderea semnificativă a activităţii în industrie şi reducerea cheltuielilor de consum, din cauza inflaţiei ridicate şi a majorării agresive a dobânzilor.

Consumul gospodăriilor a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,1%. Investiţiile s-au majorat cu 2,1%, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,1%.

Luna trecută, FMI avertiza că Germania va fi singura economie majoră care se va contracta anul acesta, chiar dacă şi economia globală va avea o evoluţie slabă, în contextul majorării dobânzilor şi al inflaţiei ridicate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: