Studiu: Construcțiile de case începute de persoanele fizice, scădere de 26% în semestrul I  

constructie, casa, locuinta, arhitect Sursa foto: Pixabay

Numărul construcţiilor de case începute de către persoane fizice a scăzut cu 26%, în primul semestru al anului 2023 faţă de primele şase luni din 2022, potrivit IBC Focus.

Datele arată că tendinţa de scădere este generală la nivelul întregului domeniu rezidenţial: peste 8.811 de proiecte rezidenţiale se află în diferite stadii de lucru după prima jumătate a anului la nivel naţional, în comparaţie cu 10.000 astfel de proiecte, în aceeaşi perioadă a anului 2022, scrie Agerpres.

Pe harta României, judeţul Timiş conduce în clasamentul domeniului rezidenţial – cu 1.459 de proiecte, urmat de regiunea Bucureşti-Ilfov (aproximativ 1.130) şi de judeţul Cluj (977 de proiecte).

Realizatorii studiului notează că la construcţia unei case este nevoie de aproximativ 2.500 de produse şi repere (de la betonul din fundaţii până la prize şi decoraţiuni), iar deşi piaţa este în scădere în anul 2023, cei care construiesc în prezent caută produsele de calitate şi mai eficiente.

Astfel, nouă din zece români care îşi construiesc o casă preferă să plătească un preţ mai mare pentru soluţii constructive care îi ajută să economisească ulterior bani la plata utilităţilor, după cum reiese din studiul Victa.ro, la care au răspuns 307 de beneficiari ce au început construcţia unei case. De asemenea, 89% dintre cei care îşi construiesc o casă la ora actuală au declarat că sunt dispuşi să plătească în plus pentru aceeaşi categorie de produse dacă percep o calitate superioară a produsului.

Mai mult, chiar dacă lucrează cu un antreprenor general, românii care încep să construiască o casă trebuie să ia sute de decizii privind materialele alese. “Cei mai mulţi beneficiari se informează prima dată despre materialele de construcţii necesare online şi abia apoi se îndreaptă spre magazinele de specialitate. În mod surprinzător, doar 1 din 5 apelează la arhitecţi şi constructori ca prima sursă de informare”, relevă cercetarea IBC Focus.

Pe acest fond, opt din zece beneficiari susţin că, pentru afla informaţii suplimentare despre produsele şi serviciile de construcţii dorite, apelează la Internet, chiar dacă se află într-un showroom specializat.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *