Studiu: Profitabilitatea constructorilor auto este în scădere

ford, masini, fabrica, auto

Cei mai mari producători auto din lume au suferit recent o scădere a profitabilității, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță EY, citat de agenția de presă dpa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analizei, vânzările au crescut cu aproximativ 19% în primul trimestru al anului, dar profitul înainte de dobânzi și taxe (Ebit) a rămas în urmă cu o creștere de 6,1%.

Profitabilitatea – măsurată prin marja Ebit, care exprimă profitul operațional în raport cu vânzările – a scăzut de la nouă la opt la sută. Noul lider în materie de marje dintre cei 16 producători auto analizați a fost Mercedes-Benz, cu o marjă Ebit de 14,7 la sută. Acesta a fost urmat de BMW (14,6 la sută) și Kia (12,1 la sută). Fostul lider, producătorul de automobile electrice Tesla, a aterizat pe locul al patrulea, cu 11,4 la sută.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Pentru prima dată de la începutul anului 2021, observăm derapaje clare ale profiturilor, care au încetat de mult timp să mai crească la fel de repede ca vânzările”, a declarat Constantin Gall, șeful diviziei de mobilitate din Europa de Vest a EY. Piața se normalizează, a adăugat el.

“În curând, o mașină nouă nu va mai fi un bun rarisim ca anul trecut”, a spus Gall. Ca urmare, a spus el, va deveni din ce în ce mai dificil pentru producătorii auto să impună prețuri ridicate ale vehiculelor pe piață și să nu mai ofer reduceri. “Vremea marjelor de vis va lua sfârșit în curând pentru unele companii”.

În plus, majoritatea producătorilor obțin în prezent profituri semnificativ mai mari pe vehiculele cu combustie internă decât pe cele electrice, a declarat Peter Fuß, consultant industrial la EY. Producătorii trebuie să reușească să facă mașinile electrice să producă mai mult randament, a spus el. “Nu există nici o cale de a evita o mai mare disciplină a costurilor, altfel există o amenințare permanentă a unei rentabilități semnificativ mai mici.”, a adăugat acesta.