Studiu: Ziua în care angajații americani iau cele mai multe concedii medicale este 24 august

concediu medical, angajat bolnav Sursa foto: pexels.com

Mai mulți americani se dau bolnavi pe 24 august decât în oricare alta, arată un studiu citat de Bloomberg.

Poate că este vorba de dorința inexplicabilă de a avea o zi liberă înainte de marea sărbătoare de Ziua Muncii, care este marcată în Statele Unite în prima zi de luni din septembrie. Poate că este vorba într-adevăr de o boală de stomac sau coronavirus. Și, bineînțeles, ar putea fi doar tristețea sfârșitului de vară.

Oricare ar fi motivul, 24 august este ziua în care lucrătorii americani le spun cel mai des șefilor lor că pur și simplu nu pot lucra în acea zi. Cealaltă zi în care lucrătorii nu prea ajung la birou este 13 februarie, de obicei în preajma Super Bowl, finala campionatului de fotbal american, și a Zilei Îndrăgostiților.

25 octombrie, 15 decembrie și 18 aprilie completează topul 5 al celor mai populare zile de concediu medical.

În general, luna februarie a fost cea mai “bolnavă” lună din ultimii cinci ani, cu o medie de 10% dintre lucrători care și-au luat concediu medical. Urmează îndeaproape, aprilie și decembrie.

Mesajele prin SMS, Slack și alte aplicații de mesagerie (54%) au fost modalitatea preferată de lucrători pentru a anunța că nu simt bine, urmate de apeluri telefonice(33%) și e-mail (12%).

Aceste date au reieșit dintr-un studiu realizat de Flamingo, o firmă care ajută companiile să gestioneze absențele angajaților și concediile medicale, care a analizat datele privind zilele de concediu medical luate de lucrătorii americani în ultimii 5 ani.

Aproximativ 300 de întreprinderi cu peste 10.000 de angajați au participat la studiu, care a constatat că o medie de 0,9% dintre acești angajați au fost bolnavi pe 24 august, un procent mai mare decât în orice altă zi a anului, potrivit lui David Hehenberger, fondatorul Flamingo.

Oamenii au invocat, în mai mult de jumătate din cazuri, bolile de stomac ca fiind motivul pentru care au apelat la concediu medical, majoritatea cererilor de concediu medical menționând simptome precum vărsături sau diaree. Aceste probleme au depășit coronavirusul, care a reprezentat aproximativ un sfert din totalul absențelor. De asemenea, au fost citate leziuni precum oasele rupte și întinderile musculare, care au determinat 6% dintre oameni să stea acasă.

Dincolo de afecțiunile fizice, Paaras Parker, director de resurse umane la compania de software de salarizare Paycor, a declarat că organizația sa a observat o creștere notabilă a lucrătorilor care stau acasă din cauza anxietății sau a afecțiunilor legate de stres, care au reprezentat aproape 9% din concediile medicale din cadrul sondajului Flamingo. “Nu este neapărat că au streptococ sau febră, ci că au nevoie de o zi pentru ei înșiși”, a spus ea.

Având în vedere că epuizarea angajaților a atins un nivel maxim post-pandemic la începutul acestui an, faptul că lucrătorii se simt încurajați să își ia zile de concediu medical pentru sănătate mintală este o “schimbare binevenită” în atitudinea la locul de muncă, a spus Parker.

Apariția muncii la distanță schimbă, de asemenea, cultura în jurul concediului medical. Un nou sondaj realizat de WFH Research arată că lucrătorii care se simt bolnavi, dar care nu au opțiunea de a lucra la distanță, sunt de aproape două ori mai predispuși să vină la birou cu simptome decât omologii lor care lucrează hibrid, adică și de acasă, și de la birou.

Acest lucru înseamnă probleme pe frontul sănătății pe măsură ce oamenilor li se cere să revină la birou, unde pot lua gripă sau o răceală obișnuită.

“Oamenii se simt în mod clar mai confortabil să lucreze de acasă atunci când tușesc sau când au nasul foarte înfundat”, a declarat Jeff Levin-Scherz, liderul de sănătate a populației la compania de asigurări WTW. “Dacă se simt suficient de bine pentru a lucra, se pot simți mai confortabil știind că nu vor transmite nimic altcuiva.”

În orice caz, nu este niciodată o practică bună să chestioneze prea mult motivul pentru care un angajat solicită o zi de concediu medical, a spus Parker. “Nu cred că este treaba noastră să ghicim de ce își ia cineva concediu, ci să realizăm că ființele umane au nevoie de timp liber și să creăm medii și politici care să le permită să își exercite acest drept atunci când este nevoie”, a spus ea.