SVB Financial Group şi doi directori de top au fost daţi în judecată de acționari

Silicon Valley Bank, SVB financial

SVB Financial Group şi doi directori de top au fost daţi în judecată, luni, de acţionari, care îi acuză că au ascuns modul în care creşterea ratelor dobânzilor face ca divizia sa Silicon Valley Bank (SVB), care s-a prăbuşit săptămâna trecută, să fie ”vulnerabilă în mod special” la retragerile masive de fonduri de către deponenţi, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Acţiunea colectivă propusă împotriva SVB, a directorului general Greg Becker şi a directorului financiar Daniel Beck a fost depusă în instanţa federală din San Jose, California.

Acesta pare a fi primul dintre multele procese probabile legate de închiderea SVB, pe care autorităţile de reglementare din SUA au plasat-o sub administrare pe 10 martie, în urma unui val de retrageri de depozite.

SVB a surprins piaţa cu două zile mai devreme, dezvăluind o pierdere de 1,8 miliarde de dolari după impozitare din vânzările de activei şi că plănuia să strângă capital, în timp ce se străduia să îndeplinească cererile de răscumpărare.

Silicon Valley Bank avea active estimate la 209 de miliarde de dolari şi depozite de 175,4 miliarde de dolari înainte de prăbuşire, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Prăbuşirea sa a stârnit temeri de contagiune printre alţi creditori care se adresează şi clienţilor bogaţi, inclusiv startupurile tehnologice şi companiile susţinute cu capital de risc, precum şi marile bănci regionale.

În procesul înregistrat luni, acţionarii conduşi de Chandra Vanipenta au declarat că SVB, cu sediul în Santa Clara, California, nu a dezvăluit modul în care creşterea ratelor dobânzilor i-ar submina modelul de afaceri şi îl va lăsa în situaţii mai proaste decât băncile cu baze de clienţi diferite.

Procesul urmăreşte despăgubiri neprecizate pentru investitorii SVB din perioada 16 iunie 2021 – 10 martie 2023.

SVB Financial Group a declarat luni că va explora alternative strategice pentru ceea ce va rămâne din companie, care acum este lipsită de principala sa activitate bancară.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *