Economia Germaniei s-a contractat mai mult decât se aștepta în al patrulea trimestru, potrivit cifrelor revizuite, ridicând îndoieli cu privire la capacitatea celei mai mari economii europene de a scăpa de recesiune și de a-și reveni rapid din criza energetică, scrie Financial Times.
Inflația ridicată a determinat scăderi puternice ale cheltuielilor de consum și ale investițiilor în clădiri și utilaje în Germania în ultimul trimestru din 2022, a anunțat vineri biroul federal de statistică, ceea ce a dus la o contracție de 0,4% a produsului intern brut față de trimestrul anterior.
Aceasta este a doua retrogradare a ultimelor cifre ale PIB-ului Germaniei în ultima lună. Inițial, Biroul Federal de Statistică din Germania a estimat că economia a stagnat, înainte de a anunța o scădere de 0,2% a producției din trimestrul al patrulea în estimarea sa rapidă de la sfârșitul lunii ianuarie.
Economiștii se așteaptă ca ultima retrogradare să aibă un efect de recul asupra creșterii globale a zonei euro în trimestrul al patrulea.
„Este foarte probabil ca PIB-ul zonei euro să fie revizuit în scădere”, a declarat Franziska Palmas, economist la grupul de cercetare Capital Economics.
Cifra regională ar putea fi coborâtă de la o creștere de 0,1% la zero sau chiar la o ușoară contracție atunci când cifrele actualizate vor fi publicate pe 8 martie, au spus analiștii.
Cea mai mare scădere trimestrială a PIB-ului țării de la începutul anului 2021, împreună cu recentele revizuiri în creștere a estimărilor privind inflația în Germania și în zona euro, au dat o lovitură speranțelor că Europa își va reveni rapid după consecințele invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în urmă cu un an.