În perioada 2020-2021, Franța a avut cea mai mare medie anuală de zile pierdute din cauza grevelor, urmată de Belgia, Norvegia și Danemarca și Finlanda, arată o analiză Euronews. Aceasta este realizată în contextul în care o grevă națională are loc joi în Franța, ca răspuns la planurile guvernului președintelui Emmanuel Macron de a reforma sistemul de pensii și de a crește vârsta de pensionare. Grevele ar putea continua și după data de 19 ianuarie, deoarece cel mai mare sindicat din Franța a descris ziua de joi ca fiind doar un punct de plecare.
Greve au avut loc și în Marea Britanie. Asistentele medicale au intrat în grevă în Anglia în decembrie 2022, pentru prima dată în 106 ani. Lucrătorii feroviari au fost în grevă în ultimele săptămâni, iar profesorii și lucrătorii din domeniul sănătății plănuiesc să facă grevă în februarie.
Grevele reprezintă o parte semnificativă a culturii vieții profesionale în Europa. În mai multe state membre ale UE, printre care Spania și Germania, oamenii au intrat recent în grevă, cerând în principal salarii și condiții de muncă mai bune.
Dar care sunt țările cu cele mai multe greve în Europa? Sunt acțiunile sindicale mai frecvente în unele țări decât în altele? Cum a evoluat numărul de zile lucrătoare pierdute din cauza grevelor în ultimele decenii?
Acțiunile sindicale se măsoară, de obicei, prin “zile nelucrate” sau “zile lucrătoare pierdute” din cauza grevelor sau a închiderilor. Numărul de zile nelucrate din cauza acestor acțiuni variază foarte mult de la an la an. Astfel, tendințele în timp sunt mai semnificative decât simplele comparații ale datelor anuale.
Zilele lucrătoare pierdute din cauza grevelor în Europa
Conform unui set de date pregătit de Institutul European al Sindicatelor (ETUI), țările care fac grevă cel mai des au înregistrat ușoare schimbări în clasament în ultimii 20 de ani.
Între 2000 și 2009, media anuală a zilelor nelucrate din cauza grevelor la 1.000 de angajați a fost cea mai mare în Spania, unde s-au pierdut în medie 153 de zile lucrătoare. Aceasta a fost urmată de Franța, cu 127 de zile.
Danemarca (105 zile) s-a clasat pe locul al treilea, cu o medie anuală de peste 100 de zile lucrătoare pierdute. Belgia și Finlanda au urmat cu 70 de zile fiecare.
În Marea Britanie, în perioada 2000-2009, în medie, s-au pierdut doar 28 de zile lucrătoare pe an din cauza grevelor. În Germania, au fost doar 13 zile, în timp ce în Țările de Jos au fost opt zile. În mai multe țări, precum Elveția și Polonia, s-au pierdut mai puțin de 10 zile.
Între 2010 și 2019, Cipru a pierdut cele mai multe zile lucrătoare din cauza grevelor, cu o medie anuală de 275 de zile. Franța a urmat țara insulară în această perioadă de timp cu 128 de zile pierdute.
Toate celelalte țări pentru care au fost disponibile date au înregistrat mai puțin de 100 de zile nelucrate din cauza grevelor. Mai mult de 15 țări au avut mai puțin de 20 de zile pierdute în această perioadă, cu 18 zile în Regatul Unit și 17 zile în Germania.
Perioada 2020-2021 oferă date pentru doar doi ani, iar pentru unele țări nu există date. Franța (79 de zile) a avut cea mai mare medie anuală de zile pierdute din cauza grevelor, urmată de Belgia (57 de zile), Norvegia (50 de zile) și Danemarca și Finlanda (49 de zile fiecare).
Zile pierdute în Franța, Regatul Unit, Germania și Spania din cauza grevelor
Analizând îndeaproape ultimele două decenii, datele ETUI arată cum a variat numărul de zile nelucrate din cauza grevelor în Franța, Germania, Regatul Unit și Spania de la un an la altul.
În Franța, numărul de zile pierdute la 1.000 de angajați a atins o medie anuală de 364 de zile în 2010. Spania a înregistrat un număr semnificativ mare de zile pierdute la începutul anilor 2000, cu 295 de zile în 2000, 365 de zile în 2002 și 304 zile în 2004.
Articolul integral AICI