Transelectrica a încheiat primul semestru cu un profit net de 162 milioane lei, de aproape 6 ori mai mare decât anul trecut

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a încheiat primul semestru din 2023 cu un profit net de 162 milioane de lei, de aproape șase ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut (28 milioane de lei), conform unui raport publicat la Bursa de Valori București (BVB).

Conform companiei, „rezultatul net la sfârșitul primulul semestru din 2023 în valoare de 162 milioane de lei lei a înregistat o creștere cu 133,5 mil lei față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, aprecierea fiind datorată în principal activitatii cu profit permis în condițiile reducerii costurilor pe piața de energie electrică”.

Veniturile totale operaționale ale Transelectrica au înregistrat o scădere în procent de 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (2,2 miliarde lei în S1 2023 față de 2,604 miliarde lei în S1 2022), în contextul diminuării semnificative a veniturilor din activitățile zero-profit.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) au înregistrat o scădere în procent de 21% în S1 2023 comparativ cu S1 2022, scădere determinată de diminuarea costurilor pe piața de energie.

Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 261 milioane lei, mai mici cu 40% (-173 milioane lei) comparativ cu S1 2022, în principal influențate de prevederile art.23^1 din OUG nr.153/2022.

Astfel, la data de 30 iunie 2023 compania a înregistrat un profit net în suma de 162 milioane de lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cantitatea totală de energie electrică transportată în S1 2023 a scăzut cu aproximativ 1,9 TWh (24,97 TWh în S1 2023 față de 26,90 TWh în S1 2022).

„Managementul companiei aplică o abordare prudență în direcția reducerii costurilor Transelectrica, luând în considerare cei mai importanți factori pentru a se asigura că nu se vor înregistra pierderi economice. Una din preocupările de bază ale Managementului Companiei o reprezintă consolidarea permanentă și extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza tehnologiilor celor mai performanțe, asigurându-se astfel condițiile necesare pentru ca rețeaua electrică de transport al energiei electrice să corespundă cerințelor actuale și viitoare de piață”, arată un comunicat al companiei.

Pe segmentul activităților cu profit permis, pe zona principala a activităților de bază (transport și dispecerizare SEN), s-a înregistrat o creștere de 16% a veniturilor (993 mil lei în S1 2023 față de 858 mil lei în S1 2022) creștere datorată în principal veniturilor din interconexiune și a veniturilor din transport, în condițiile reducerii costurilor operaționale (inclusiv amortizare), conform companiei.

Creșterea semnificativă a veniturilor din interconexiune (181 mil lei în S1 2023 față de 127 mil lei în S1 2022) se datorează majorării prețului unitar al energiei electrice din toată Uniunea Europeană care a determinat o diferență mare de preț între piețele cuplate concomitent cu deficitul de energie înregistrat la nivel european.

În S1 2023 nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT, întrucât costurile nete realizate s-au situat sub nivelul costurilor incluse în tarifele aprobate.

Transelectrica a achiziționat energie electrică pentru acoperirea a cca 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat. Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum și creșterea ponderii energiei eoliene, în condițiile unei ierni atipice și călduroase, au condus la o scădere a consumului cantităților tranzacționate pe piețele pe termen scurt cu peste 35% și a prețurilor energiei pe aceste piețe. Astfel, prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU în S1 2023 a fost mai mic cu circa 50% față de prețul din perioada similară a anului 2022, mențînându-se totuși mai ridicat decât prețul din anii precedenți.

Segmentul activităților zero-profit a înregistrat un rezultat negativ de 41 milioane lei, în scădere față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Cadrul de reglementare specific activităților zero profit conține mecanisme de regularizare care asigura compensarea excesului sau deficitului de venituri raportat la nivelul cheltuielilor necesare pentru desfășurarea activităților respective.

În S1 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între maximum 12% în luna ianuarie și un minimum de 6% în luna februarie. Scăderea consumului a fost influențată în mare parte de temperaturile medii lunare, care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se în general peste normele climatologice.

Față de S1 an 2022 în S1 2023 s-a înregistrat în general o creștere a gradului de utilizare a capacității alocate la export, respectiv o creștere a schimburilor comerciale la export și a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicități ridicate și în condițiile unui consum intern de energie electrică mai mic comparativ cu perioada similară din 2022.

Totodată, în data de 29 iunie 2023 Transelectrica a inaugurat retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 220/110/20 kv Ungheni cu o investiție totală de peste 10 milioane de euro din fonduri proprii.

Amintim că, în 2022, Transelectrica a realizat un profit net de 529 milioane lei, în creştere de 1.175 de ori comparativ cu 450.000 de lei în 2021, arată raportul transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Creșterea de profit a venit în ciuda faptului că a scăzut cantitatea tarifată de energie electrică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Se vede clar jecmaneala in sistemul energetic preturi fara relevanta tehnica doar asa se pot obtine asemenea profituri!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.