Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771, controlată în prezent de austriecii de la INET AG și aflată în insolvență din decembrie 2011, anunță că a fost stabilit câștigătorul etapei de supraofertare din cadrul procedurii de vânzare directă a liniilor de afaceri aferente platformei ABC și parțial a platformei Câlnicel, proprietatea U.C.M. Reșița S.A, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB).
„S.C. U.C.M. Reşiţa S.A. informează publicul larg cu privire la faptul că în data de 21.02.2023 a fost stabilit câștigatorul etapei de supraofertare din cadrul procedurii de vânzare directă a liniilor de afaceri aferente platformei ABC și parțial a platformei Câlnicel, proprietatea U.C.M. Reșița S.A., astfel cum sunt menționate în Procesul-Verbal nr. 154692/30.12.2022 și în Regulamentul de vânzare aprobat de către Adunarea creditorilor”, transmite compania.
Hidroelectrica și-a exprimat intenția de a prelua active ale UCM Reșița încă din 2017. În august anul acesta, intenția a fost reiterată de către directorul general al celui mai mare producător de energie din România, Bogdan Badea, după cum a scris anterior Profit.ro.
Potrivit unui document al Hidroelectrica, producătorul de energie este interesat de preluarea a două platforme ale UCM Reșița. Prima dintre acestea, platfoma ABC, are secții de mecanică grea, turbine și piese de schimb, mașini electrice și tratamente termice, iar cea de-a doua, Câlnicel, are secții de ansamble sudate și mașini electrice, precum și departament de mentenanță. Fiecare dintre cele două platforme este deservită de câte 300 de salariați.
Hidroelectrica dispune și de propria sa filială de mentenanță, Hidroserv, aflată de asemenea în insolvență. În 2018, Hidroelectrica a și pierdut dreptul de administrare a Hidroserv, administratorul judiciar acuzând acumularea continuă de pierderi și datorii, precum și lipsa unui “plan rațional de activitate”.
UCM Reșița și-a vândut la începutul anului 2019 platfoma Mociur companiei Ceetrus (fostă Immochan), divizia imobiliară a grupului francez Auchan, contra sumei de 2,884 milioane euro plus TVA. Ceetrus intenționează să demareze în doi ani un proiect investițional mixt în valoare de peste 50 milioane euro, pentru revitalizarea platformei.