UE ar putea permite unei bănci din Rusia să înființeze o filială reconectată la rețeaua bancară globală/ Concesia, pentru a proteja acordul cu Ucraina privind exportul de cereale

ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie Sursa foto: STRINGER / AFP

UE ia în considerare o propunere care să permită unei bănci rusești supuse sancțiunilor să își creeze o filială care să se reconecteze la rețeaua financiară globală, scrie Financial Times.

Ar fi o concesie pentru Moscova menită să protejeze acordul privind cerealele din Marea Neagră, care este amenințat și care permite Ucrainei să exporte alimente pe piețele mondiale.

Planul, care a fost propus de Moscova prin intermediul negocierilor intermediate de ONU, ar permite Băncii Agricole Ruse să creeze o filială care să se ocupe de plățile legate de exporturile de cereale, potrivit a cinci persoane care au cunoștință de discuții. Noua entitate ar avea permisiunea de a utiliza sistemul global de comunicare interbancară Swift, din care au fost excluse cele mai mari bănci rusești în urma invaziei din Ucraina de anul trecut.

Războiul Rusiei din Ucraina a pus în dificultatea exportul de produse agricole din Ucraina prin Marea Neagră, stârnind temeri legate de o criză alimentară globală.

Un acord mediat de ONU pentru repornirea rutelor de transport maritim a fost semnat pentru prima dată în iulie anul trecut și a fost prelungit de mai multe ori de atunci, în ciuda amenințărilor Moscovei de a denunța acordul. Rusia susține că țările occidentale nu au pus în aplicare partea lor din acord, și anume angajamentul de a se asigura că exporturile de alimente rusești nu sunt afectate de sancțiunile occidentale.

Excluderea băncilor a fost discutată de liderii UE la summitul de la Bruxelles de săptămâna trecută, ca un posibil mijloc de a convinge Moscova să prelungească acordul privind Marea Neagră dincolo de data de expirare a acestuia, 17 iulie.

Ideea a fost văzută de susținătorii săi ca fiind “cea mai puțin rea opțiune” pentru a obține sprijinul lui Vladimir Putin pentru o prelungire, au declarat două dintre persoane. Oficialii spun că amenințările Rusiei de a pune capăt acordului au părut mai serioase de această dată decât în timpul negocierilor anterioare de prelungire.

Aceasta subliniază măsura în care guvernele occidentale sunt disperate să păstreze acordul de export de cereale, care este, de asemenea, un colac de salvare financiar pentru Ucraina, având în vedere sectorul său agricol vast.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat săptămâna trecută că Moscova nu vede niciun motiv pentru a fi de acord cu o prelungire din cauza a ceea ce a numit comportamentul “scandalos” al țărilor occidentale în ceea ce privește obligațiile lor.

Propunerea de exceptare este evaluată de către oficialii UE în ceea ce privește legalitatea și fezabilitatea acesteia, au declarat trei dintre aceste persoane.

Problema este complicată de faptul că Banca Agricolă Rusă este deținută în totalitate de Kremlin. Fostul său director executiv, Dmitri Patrușev, este actualul ministru al agriculturii și fiul lui Nikolai Patrușev, un consilier al lui Putin și secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a contribuit la promovarea războiului împotriva Ucrainei.

UE a avut dificultăți în a ajunge la un acord asupra unor măsuri pentru a acorda scutiri de sancțiuni anumitor companii rusești sau pentru a le permite să exporte anumite bunuri prin UE din motive umanitare sau pentru a aproviziona țări din lumea a treia. Acest lucru se datorează parțial opoziției statelor din est, care spun că astfel de măsuri vor ajuta Kremlinul să câștige mai mulți bani și să își susțină războiul. Kremlinul a refuzat să comenteze propunerea UE.

Comisia Europeană a refuzat, de asemenea, să comenteze. Cu toate acestea, oficialii UE au subliniat că sancțiunile europene nu au vizat comerțul cu produse agricole și alimentare, inclusiv cereale și îngrășăminte, între țările terțe și Rusia.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *