UE pregătește înăsprirea instrumentelor de securitate economică împotriva Chinei și vrea un control mai bun al investiţiilor firmelor europene în străinătate

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Bruxellesul a propus marţi o consolidare a arsenalului Uniunii Europene (UE) împotriva ameninţărilor la adresa securităţii sale economice – care provin mai ales din China – şi anunţă o ”iniţiativă” viitoare în vederea unei mai bune controlări a investiţiilor firmelor europene în străinătate, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

”Este necesar să ne asigurăm că capitalurile întreprinderilor europene, cunoştinţele lor, expertiza lor şi cercetările lor nu sunt folosite abuziv de către anumite ţări în aplicaţii militare”, a îndemnat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

”Vom lucra, aşadar, la cel mai bun mod de a construi un astfel de instrument şi vom propune o iniţiativă până la sfârşitul acestui an”, a anunţat ea, fără să facă alte precizări, într-o conferinţă de presă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comisia intenţionează să evalueze Mecanismul de Control al Investiţiilor Străine, care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, în vederea unei eventuale consolidări.

Acest instrument vizează un control mai bun al investiţiilor firmelor străine în sectoare strategice în Europa.

Însă amploarea acestuia este limitată, iar Comisia nu are posibilitatea să blocheze o investiţie, ultimul cuvânt avându-l statele membre.

Criza covid-19 din 2020 a dezvăluit fragilităţile lanţurilor de aprovizionare europene, victime ale închiderii frontierelor Chinei, în timp ce Războiul rus din Ucraina a arătat riscul unei dependenţe de Rusia în furnizarea gazelor naturale.

Aceste crize ”ne-au deschis ochiii”, recunoaşte von der Leyen.

Această reflecţie strategică nu vizează, în mod oficial, nicio ţară, însă China este în mod clar ţintită din cauza cvasimonopolului său asupra pământurilor rare, cruciale în numeroase tehnologii – de exemplu baterii sau turbine eoliene.

”Este judicios să ne diversificăm lanţurile de aprovizionare şi să ne îndepărtăm de unicul drum către China”, subliniază preşedinta Comisiei.

Strategia securităţii economice urmează să fie discutată la viitorul summit al şefilor de stat şi de guverne UE, în perioada 29-30 iunie, la Bruxelles.

”ECHILIBRU JUST”

Comisia vrea să elaboreze împreună cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) un cadru comun de evaluare a riscurilor care ar putea afecta economia europeană şi să stabilească o listă de tehnologii critice.

Ea intenţionează să controleze mai bine exportul de bunuri cu dublu uz – civil şi militar.

Numeroase măsuri au fost deja adoptate în ultimii ani, iar subiectul suveranităţii economice a devenit mai important, promovat de Franţa împotriva adepţilor tradiţionali ai liberului schimb.

UE a aprobat, astfel, la începutul lui iunie, înfiinţarea unui instrument comun care vizează să pedepsească orice ţară care foloseşte sancţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra unuia dintre membrii UE – aşa cum face China cu Lituania.

Comisia a simplificat, de asemenea, acordarea unor ajutoare de stat în anumite sectoare strategice, de exemplu al cipurilor electronice.

Ea a promus, în martie, un text în vederea securizării achiziţiilor de materii prime considerate criticie.

Noua strategie a UE provoacă îngrijorări în privinţa unei tentaţii protecţioniste şi caută un echilibru delicat.

”Deschiderea economică şi integrarea pe piaţa mondială sunt o forţă a Europei. Asta nu se va schimba în viitor, este foarte clar”, a ţinut să dea asigurări von der Leyen.

Strategia sa are la bază o consolidare a pieţei interne europene.

Ea insistă asupra dezvoltării unor parteneriate şi respectării reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţuui (OMC).

Bruxellesul vrea să-şi găsească propria poziţie faţă de Beijing, în pofida unor presiuni exercitate de către Statele Unite în favoarea unei linii dure.

”Avem nevoie de un plan care să ne permită să le opunem rezistenţă tiranilor economici”, dar ”dacă ne disociem complet de China, economia europeană va suferi consecinţe”, avertizează un deputat conservator german, Markus Ferber.

BusinessEurope, vocea patronatului european, îndeamnă UE să examineze ”cu grijă” interesele şi competitivitatea UE, ”înainte să introducă restricţii suplimentare ale unor exporturi de bunuri şi de tehnologii şi ale unor fluxuri de investiţii”.

”UE trebuie să găsească un echilibru just între protecţia intereselor sale în domeniul securităţii şi menţinerea unui mediu propice comerţului şi investiţiilor”, îndeamnă organizaţia patronală.

China – un partener comercial esenţial – este considerată un actor de neocolit în cooperarea în lupta împotriva modificărilor climatice.

Premierul chinez Li Qiang, care se află în vizită la Berlin, a dat asigurări marţi că China acordă ”o mare importanţă” legăturilor pe care le are cu Uniunea Euroepană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: