Un acord privind restructurarea alianței între francezii de la Renault și partenerul japonez Nissan ar putea fi anunțată luna viitoare

nissan renault Foto: europe.autonews.com

Un acord între constructorul auto francez Renault SA şi partenerul japonez Nissan Motor Co. privind reformarea alianţei lor, care datează de peste două decenii, ar putea fi anunţat încă din 1 februarie, graţie progreselor înregistrate după mai multe luni de negocieri, a declarat joi pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, informează Agerpres.

Acordul prevede că Renault îşi va reduce participaţia pe care o deţine la Nissan până la 15%, astfel încât fiecare din cei doi parteneri să deţină câte 15% din acţiunile celuilalt.

Negocierile au început în luna octombrie, când directorul general de la Renault, Luca de Meo, s-a deplasat în Japonia pentru a se întâlni cu omologul de la Nissan, Makoto Uchida. Renault era interesat să convingă Nissan să investească în divizia sa specializată pe producţia de vehicule electrice, în timp ce Nissan dorea ca Renault să îşi reducă participaţia de 43% pe care o deţine la Nissan pentru a pune alianţa veche de 23 de ani pe picior de egalitate.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Un aspect sensibil în cadrul negocierilor a fost dorinţa Nissan de a-şi proteja proprietatea intelectuală, inclusiv tehnologiile sale în domeniile automobilelor electrice, hibride şi conducere autonomă, pe care le consideră cruciale în competitivitatea sa în viitor, au dezvăluit sursele din apropierea discuţiilor.

Potrivit Reuters, Renault a venit cu propuneri care să răspundă la îngrijorările Nissan, propuneri care au fost aprobate de boardul Nissan la o reuniune care a avut loc luni.

Potenţialul acord ar urma să fie analizat din nou de consiliul de coordonare a alianţei, care se va reuni în Japonia, pe data de 26 ianuarie, unde ar putea fi prezent şi preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard precum şi directorul general Luca de Meo.

Ulterior acordul va trebui să fie aprobat de consiliile de administraţie ale celor două companii, cu prilejul unor reuniuni care nu au fost încă programate. Dacă ambele board-uri vor fi de acord, un anunţ oficial ar putea veni după ce Luca de Meo va face primele sale declaraţii în calitate de preşedinte al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), la un eveniment organizat la Bruxelles, în data de 31 ianuarie, au adăugat sursele.

Chiar dacă este posibil ca acest calendar să sufere modificări, totuşi ambele companii ar prefera un anunţ oficial înainte de publicarea rezultatelor lor anuale, care în cazul Nissan sunt programate pe 9 februarie iar la Renault pe 16 februarie.

Renault Group este prezent în peste 130 de ţări şi are peste 170.000 de salariaţi, Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: