Un expert în săptămâna de lucru de 4 zile nu vrea ca toată lumea să lucreze, deocamdată, doar patru zile 

it soft birouri calculatoare Foto: Life is Hard

Alex Soojung-Kim Pang, director de program la 4 Day Week Global, o platformă care reunește oamenii ce susțin această idee, crede că există deja o mulțime de firme în care se testează programe de lucru mai scurte. În opinia sa, nu se fac suficiente eforturi pentru a afla ce funcționează și ce nu, scrie Bloomberg.

Cel mai amplu test de până acum al săptămânii de lucru de patru zile a constatat că majoritatea întreprinderilor britanice participante nu doresc să revină la standardul de cinci zile, în timp ce Portugalia a pornit recent un proiect pilot finanțat de guvern pentru programe de lucru mai scurte.

“Suprasolicitarea a devenit un semn de succes, dar acest lucru nu va dura”, a spus Pang. “Din punct de vedere istoric, tendința în ceea ce privește orele de lucru a fost aceea de a folosi tehnologia sau bogăția pentru a ne permite tuturor să lucrăm mai puțin.”

Cu toate acestea, nu se știe suficient despre cei care au renunțat la săptămâna de patru zile sau despre firmele care nu au aderat de la bun început, a spus el.

Bloomberg a stat de vorbă cu Pang în Sillicon Valley despre companiile care au eșuat în testul săptămânii de patru zile, despre legiferarea unor programe mai scurte și despre cum a ajuns Pang la filozofia sa de lucru.

El a explicat că săptămâna lui de lucru e mai scurtă, dar nu e de patru zile.

“Am o săptămână de lucru mai scurtă, dar nu de patru zile, deoarece echipa și clienții noștri sunt răspândiți pe patru continente. Majoritatea zilelor mele implică o explozie de muncă foarte devreme dimineața în California și din nou seara. Dar muncesc din greu pentru a munci mai puțin. Dacă faci o muncă pe care o iubești cu adevărat, atunci ar trebui să poți găsi modalități de a o face care să nu te oblige să te distrugi.

Am început să fac acest lucru când îmi scriam cartea Why You Get More Done When You Work Less, care se referă la rolul petrecerii timpului liber și al hobby-urilor în viața oamenilor prolifici și creativi. Am început să fac lucrurile pe care le făceau oamenii despre care scriam: să trag un pui de somn după-amiaza, să mă trezesc foarte devreme pentru a scrie. A fost o lecție grozavă despre cum să faci vârfurile mai înalte în loc să întinzi ziua pentru a o face mai lungă.

– Există tot mai multe apeluri pentru dreptul de a lucra de acasă. Ar trebui să avem dreptul la o săptămână de patru zile?

– S-ar putea să fie cam devreme pentru asta. Încerc să grăbesc sosirea acelei zile, dar nu vreau să o dau în bară, făcând-o să sosească prematur. Mai avem încă multe de învățat înainte de a putea extinde acest lucru la economii întregi.

– Ce ne puteți spune despre abandonurile de până acum în cadrul procesului?

– Știm mai puțin despre eșecuri decât ne-am dori, pentru că am avut un grup destul de auto-selectiv. Ceea ce știm este că săptămâna de patru zile nu moare. Este ucisă. Aveți un nou director general care spune: “Ajunge, v-am răsfățat pe toți prea mult timp” – iar anularea programului emblematic al predecesorului este o modalitate excelentă de a te impune ca fiind la conducere. În alte cazuri, este vorba mai mult de cultură decât de performanță. De exemplu, a existat o companie de producție video din Hong Kong care a testat o săptămână de patru zile și i-a lăsat pe toți să își aleagă o zi liberă. Echipele erau plecate la fața locului, iar ceilalți oameni erau plecați la întâlniri cu clienții, așa că biroul s-a transformat într-un oraș fantomă. Într-un alt caz, a existat o companie în care echipa de vânzări relativ tânără a simțit că nu-și cunoștea suficient de bine meseria pentru a face acest lucru, în timp ce inginerii de software mai vechi s-au adaptat cu succes.

– Ce pot învăța companiile din eșecurile săptămânii de patru zile?

– În primul rând, trebuie să clarificați foarte bine ce este și ce nu este săptămâna de patru zile. Și trebuie să le oferiți oamenilor posibilitatea de a participa la conceperea săptămânii de patru zile. Atunci când te gândești la ce ar putea merge prost și cum poți rezolva problema, atunci vei primi idei de la oameni care nu ți-ar veni ție însuți, iar oamenii se simt mai bine în legătură cu procesul.”

 

Foto: Life is Hard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *