Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton, a lăudat marți Legea europeană a cipurilor adoptată luna trecută, afirmând că Europa trebuie să își producă propriile cipuri de calculator de ultimă generație și să nu fie retrogradată la o poziție în domeniul cercetării sau în construirea de cipuri relativ mai vechi, scrie Reuters.
“Odată cu Actul privind cipurile, care a fost aprobat, trimitem un semnal puternic tuturor, în Europa și în afara ei, că Europa este deschisă pentru afaceri”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe a companiilor de semiconductori la Anvers.
Chips Act este răspunsul Europei la planuri similare de încurajare a producției de semiconductori în SUA și China, precum și în Taiwan, Coreea de Sud și Japonia.
Breton a repetat obiectivele de dublare a cotei Europei în toată producția de cipuri până la 20% din totalul mondial, față de 10% în prezent, deși experții spun că planul UE reprezintă un sprijin mai mic decât cel oferit de SUA sau China.
Breton a declarat că acest plan reprezintă un model pentru o nouă generație de politici industriale, inclusiv “un sprijin direct pentru baza de producție din Europa pe întregul lanț de aprovizionare: nu este suficient să fii excelent în cercetare. Pentru a fi relevant din punct de vedere industrial, trebuie să construim fabrici și să producem în Europa”.
De asemenea, acesta a respins ideea că Europa ar trebui să se concentreze doar pe punctele forte existente în ceea ce privește fabricarea de cipuri relativ vechi, în principal pentru industria sa auto.
“Refuzăm orice încercare de segmentare geografică în care Europa ar produce noduri mature (cipuri de calculator), în timp ce Asia și SUA ar produce noduri avansate”, a spus el.
Breton a adăugat că, deși UE va colabora cu aliații, “Europa își va apăra în egală măsură interesele industriale și poziția de lider atunci când acestea sunt în joc”.
El a vorbit în cadrul unui eveniment găzduit de Centrul Interuniversitar de Microelectronică (IMEC), una dintre cele mai importante firme de cercetare în domeniul semiconductorilor din Europa.
El a menționat că Legea privind cipurile a dus la noi proiecte planificate de Intel, Infineon, STMicroelectronics și Global Foundries. TSMC, care produce cele mai avansate cipuri din lume, are în vedere o investiție în Germania.