Următoarea fază a luptei istorice a Fed împotriva inflației în SUA: Urmează reduceri de dobândă sau alte majorări?

dolari-lincoln-bani sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, în încercarea agresivă de a reduce inflația, și există posibilitatea să urmeze și alte creșteri, dacă forța economiei determină o revenire a inflației, relatează CNN Business.

Investitorii care se uită la următoarea fază a strategiei Fed se întreabă acum cât timp vor mai rămâne ratele la un nivel atât de ridicat? Dar traiectoria incertă a inflației face ca această întrebare să fie dificilă.

“Mai degrabă decât să ne certăm despre rata maximă, despre câte creșteri de rate mai trebuie să fie, ar trebui probabil să începem să ne gândim la cât timp va dura această situație, că vom fi la aceste rate ridicate”, a declarat la începutul acestei luni președintele Federal Reserve Bank of Chicago, Austan Goolsbee.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Unii investitori pariază pe reduceri ale ratelor încă de la începutul anului viitor, poate pe baza așteptărilor că economia s-ar putea deteriora în curând. De exemplu, dacă șomajul va crește din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, Fed va reduce probabil ratele pentru a stopa pierderile de locuri de muncă, conform mandatului său de ocupare maximă a forței de muncă.

Cu toate acestea, Fed nu a dat încă niciun indiciu cu privire la reduceri de rate. De fapt, conform proceselor-verbale de la ultima sa ședință din iulie, pare a fi probabil contrariul: mai multe creșteri ale ratelor în acest an.

Discursul dur al Fed a agitat piața obligațiunilor, contribuind la creșterea randamentelor pe termen lung. Randamentul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani a ajuns joi la 4,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

“Așteptările pieței (de obligațiuni) față de orientările Fed sugerează că piața de obligațiuni este pesimistă (cu privire la economie) pentru că pariază că vom avea patru reduceri de rate, în timp ce piața bursieră nu”, a declarat pentru CNN Mike Hackett, șeful departamentului de cercetare a investițiilor de la Nationwide.

Reducerile de rate ar însemna că Fed caută să stimuleze o economie care nu merge suficient de bine pentru a promova ocuparea deplină a forței de muncă.În schimb, sugestia Fed de creștere a ratelor implică faptul că aceasta consideră că economia americană funcționează încă prea bine și s-ar putea să nu fie în concordanță cu o inflație de 2%.”Este inteligent să acordați atenție investitorilor în obligațiuni, deoarece, din punct de vedere istoric, ei au fost întotdeauna adultul din cameră, dar în ultimele 24 de luni sau cam așa ceva, piețele de obligațiuni au fost extrem de pesimiste”, a spus el.Pe lângă posibilitatea de a reduce ratele din cauza unei încetiniri economice, Fed ar putea, de asemenea, să reducă ratele dacă inflația încetinește prea mult.

“Dacă Fed vede că inflația coboară sub ținta de 2%, ar putea începe să scadă ratele dobânzilor, dar nu cred că vor începe să scadă ratele dobânzilor până când nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat Eugenio Alemán, economist șef la Raymond James.Și chiar dacă și când vor începe reducerile, este puțin probabil ca Fed să se întoarcă la dobânzi extrem de scăzute, ca în anii de dinaintea pandemiei Covid-19, spun economiștii.

Forța remarcabilă a economiei americane din această vară i-a ținut pe unii oficiali ai Fed cu nervii întinși în legătură cu posibilitatea de a face ca inflația să scadă la 2%.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 3,2% în iulie față de anul precedent.

Atât investitorii, cât și Fed urmăresc îndeaproape cheltuielile de consum, care ar putea semnala fie mai multe creșteri ale ratelor dacă cheltuielile se încălzesc prea mult, fie o recesiune și o probabilitate crescută de reducere a ratelor dacă acestea se răcesc prea repede.Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut cu 0,7% în iulie față de luna precedentă, un ritm mult mai rapid decât câștigul de 0,3% din iunie.

“Dacă consumatorii continuă să cheltuiască, acest lucru este bun pentru economie, dar sugerează că Fed va continua pe calea înăspririi, ceea ce, în cele din urmă, ar putea să nu fie bun pentru piețele de acțiuni”, a declarat Melissa Brown, director global de cercetare aplicată la Qontigo. “Pe de altă parte, dacă, în opinia pieței, consumatorul nu cheltuiește suficient, acest lucru ar putea fi, de asemenea, un semnal că această recesiune pe care curba randamentului o prognozează de un an de zile ar putea fi mai aproape decât credem”, a completat aceasta, conform CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: