Vânzările de apă îmbuteliată sunt în plină expansiune, în ciuda îngrijorărilor legate de deșeuri / Doar 9% din sticlele de plastic vândute la nivel global sunt reciclate

plastic-bottle-640x400 Sursă foto: Pexels

Vânzările de apă îmbuteliată sunt în creștere, în ciuda îngrijorărilor legate de mediu. Astfel, scrie BBC, 50 de miliarde de sticle de apă din plastic sunt cumpărate în fiecare an, numai în Statele Unite.

Hemantha Withanage, militantă pentru protecția mediului, este ferm convins că achiziționarea de apă îmbuteliată în plastic ar trebui descurajată. “Daunele produse de plastic sunt ireversibile”, a declarat pentru BBC președintele organizației Friends of the Earth International.

“Odată fragmentate în microplastice, acestea poluează tot ecosistemul, inclusiv oceanele și aerul pe care îl respirăm, fără nicio modalitate de a le recupera.”

Și, având în vedere că doar 2,3% din apa îmbuteliată vine în sticle de sticlă, există o mulțime de plastic.

Numai în Statele Unite, 50 de miliarde de sticle de apă din plastic sunt cumpărate în fiecare an, potrivit unui raport. Studiul adaugă că doar 9% din sticlele de plastic vândute la nivel global sunt în prezent reciclate.

Industria  spune că sticlele de astăzi, fabricate din polietilen tereftalat (PET), sunt 100% reciclabile. Și, din ce în ce mai mult, acestea sunt fabricate din PET deja reciclat.

Alții arată că apa îmbuteliată este mai sănătoasă decât băuturile răcoritoare zaharoase.

Ceea ce este sigur este că sectorul global al apei îmbuteliate continuă să se dezvolte. Se așteaptă ca în acest an, industria să înregistreze venituri de 324,4 miliarde de dolari. Și se preconizează că această cifră va crește la 419,9 miliarde de dolari până în 2029.

Această creștere este condusă de apa carbogazoasă, ale cărei vânzări sunt mai mult decât duble.

Simon Oldham, co-director general al mărcii scoțiene de apă îmbuteliată Highland Spring, confirmă cererea crescută pentru varianta carbogazoasă. El adaugă că creșterea generală a vânzărilor de apă îmbuteliată “a fost determinată de o conștientizare sporită a sănătății și a stării de bine… consumatorii căutând alegeri sănătoase și alternative atât la băuturile răcoritoare cu zahăr, cât și la băuturile alcoolice”.

Jill Culora, vicepreședinte al departamentului de comunicare al Asociației Internaționale a Apei Îmbuteliate, cu sediul în SUA, spune că pentru mulți oameni apa îmbuteliată este o necesitate pentru sănătate.

“Pentru multe țări în curs de dezvoltare economică, apa îmbuteliată servește ca o soluție parțială atunci când nu este disponibilă apă potabilă sigură”, spune ea. “Multe țări nu au construit sistemele publice de distribuție a apei necesare. Pentru aceste țări, apa îmbuteliată este adesea singura lor sursă de apă sigură.”

“Apa îmbuteliată este disponibilă și în situații de urgență și dezastre naturale, deoarece piața apei îmbuteliate este puternică și viabilă pe tot parcursul anului. Uneori, apa din sistemele de apă de la robinet poate fi compromisă după situații de urgență sau dezastre naturale.”

Dar, în lumea dezvoltată, ce este în neregulă cu apa de la robinet pentru marea majoritate a oamenilor? “Nimic”, spune expertul în apă Cristina Villanueva.

Profesor asociat de cercetare la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, aceasta a petrecut ani de zile cercetând apa. Ea crede că există probabil un factor semnificativ în spatele exploziei continue a vânzărilor de apă îmbuteliată.

“Publicitatea și marketingul industriei de apă îmbuteliată și [prin contrast], lipsa de publicitate pentru rezervele publice de apă, au probabil un rol principal, cel puțin în țări precum Spania”, spune ea.

Ea adaugă că, deși autoritățile sanitare au datoria de a se asigura că apa de la rețea este sigură, ar fi bine ca acestea să fie mai transparente. Mai multe informații despre calitatea apei ar ajuta la reducerea îngrijorării oamenilor, spune ea.

Pentru toți cei care sunt îngrijorați de calitatea apei de la robinet, o alternativă la cumpărarea apei îmbuteliate este utilizarea unui sistem de purificare a apei la domiciliu, cum ar fi unul montat sub chiuvetă sau filtrele care se introduc în ulcioarele de apă.

Acest sector este, de asemenea, în plină expansiune la nivel mondial, un raport recent prevăzând că va crește de peste două ori, de la 22,6 miliarde de dolari anul trecut la 50,7 miliarde de dolari în 2029.

 

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *